apple-vs-google_2 Izgleda da će Android biti glavni konkurent i Apple iPhone i Apple iPad-u. Na Tablet tržištu, Apple iOS je lider, dok je Google Android jedini operativni sistem koji ima dvocifreni tržišni udeo. U areni smart telefona, postoje i drugi značajni konkurenti, kao što su BlackBerry i Windows. Međutim, udeo BlackBerry-a na tržištu je u opadanju prema najnovijem istraživanju kompanije comScore.

Prema istraživanju kompanije Gartner, iPad je u prošloj godini imao 83,9% svetskog Tablet tržišta dog je Android ima 14,2%. Međutim, Gartner očekuje da će razlika na tržištu znatno da se smanji tokom narednih nekoliko godina, predviđajući da će iOS imati 47,1% a Android 38,6% tržišta do 2015 godine.

Zaključak je da će iOS imati primat narednih nekoliko godina, ali se očekuje da Android značajno raste, uglavnom na račun Apple-a.

Uprkos svojoj reputaciji revolucionarnog smartphone uređaja, iPhone koji je predstavljen 2007 godine nema tržišni primat kao iPad. Apple ima nešto više od četvrtine američkog tržišta smart telefona, a na globalnom nivou samo 15,7%.

Neki analitičari očekuju da će iPhone u narednim godinama izgubiti dobar deo tržišta od konkurenata Android i Windows Phone. Predviđanja su da bi Microsoft Windows Phone mogao biti broj OS broj dva, odmah iza Android-a, do 2015 godine, dok bi Apple iOS bio na trećem mestu.  

Najnoviji statistički podaci iz comScore-a pokazju da je Android početkom godine postao lider na smartphone tržištu SAD-a pretekavši RIM BlackBerriy, dok se iPhone nalazi na trećoj poziciji. Kompanija Google je u aprilu objavila da se više od 350.000 Android smartphone-a aktivira svaki dan.

Na tržištu aplikacija korisnici imaju pristup 350.000 iOS aplikacija ili 88.000 Android aplikacija. Ukupan broj aplikacija za određenu platformu je koristan znak koliko je ona atraktivna za programere. Kao što se vidi, i na ovom tržištu Apple ima veliko vođstvo, ali sada je i Android tržište postalo značajan igrač.

Apple ima značajno vođstvo na Tablet tržištu, tržištu sa velikim potencijalom rasta. Kompanija Gartner predviđanja da će isporuka Tablet-a sa 17 miliona uređaja prošle godine porasti na 70 miliona ove godine i čak na 294 miliona do 2015 godine.

Čak i sa ovim predviđenim padom kompanij Apple, sa 84% iz prošle godine na 47% do 2015 godine, to je ogroman novi posao za kompaniju, koja bi trebala da isporuči oko 138 miliona uređaja u 2015 godini. Po predviđanjima, Android bi trebao da računa na 39% ili 113 miliona uređaja u 2015 godini. I iOS i Android verovatno će biti ključni igrači u eri “post-PC računara”.

Kompanija Gartner očekuje se prodaja smart telefona utrostručiti do od 2015 godine. Android bi trebao da udvstruči svoj tržišni udeo sa porastom prodaje sa 67 miliona smartphone-a na 539 miliona. Apple-ov globalni udeo će takođe porasti ali znatno skromnije, sa 47 miliona na 190 miliona uređaja, i imao bi porast tržišnog udela sa 15,7% na 17,2%.

Ovde Android izgleda kao veliki pobednik ali ostaje da se vidi. Možda će Apple dobiti pomoć od svojih novih iPad vlasnika, od kojih bi neki mogu odlučiti da žele telefon sa istim OS i aplikacijama kao na Tablet-u, ne treba zaboraviti veličinu kompanije Microsoft koja sa svojim poslednjim Mango update-om ide putem osvajanja tržišta.