Tajvanski tehnološki gigant kompanija Foxconn, odlučila je da veliki broj svojih radnika zameni sa milion robota u naredne tri godine kako bi smanjila troškove rada i povećala produktivnost, izjavio je Terry Gou, osnivač i predsednik kompanije Foxconn.

Roboti će biti korišćeni za obavljanje jednostavnih i rutinskih poslova kao što su farbanje, zavarivanje i montaža, što su sada poslovi koje uglavnom obavljaju radnici. Kompanija trenutno ima 10.000 robota i taj broj će biti uvećan na 300.000 u narednoj godini a za tri godine taj broj će biti million,

navodi predsednik kompanije Terry Gou.

Kompanija Fokconn je najveći svetski proizvođač kompjuterskih komponenti kao i ostale potrošačke elektronike koja je došla u centar pažnje kao proizvođač Apple uređaja ali i nakon niza samoubistava njenih radnika zbog navodnih teških uslova rada.

Foxconn izrađuje elektronske uređaje za mnoge svetske poznate kompanije kao što su: Apple, Acer, Amazon, Asus, ASRock, Intel, Cisco, Hewlett-Packard, Dell, Nintendo, Nokia, Microsoft, MSI i Sony Ericsson.

Kompanija trenutno zapošljava 1,2 miliona ljudi od kojih je oko 1 milion zaposleno u Kineskim fabrikama.