Svjetska potrošnja na elektroničke gaming proizvode iznosit će ukupno 74 milijarde dolara u ovoj godini. U narednim godinama treba očekivati brzi rast u segmentu mobilnih i online igara, navodi u svom najnovijem istraživanju, objavljenom danas, kompanija Gartner.

Ukupno potrošnja u gaming industriji u ovoj godini će porasti za 10,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada je potrošnja iznosila 67 milijardi dolara. Najveća potrošnja u ovoj godini je vezana za konzole, ukupno 44,7 milijardi dolara na softver i 17,8 milijarde dolara za hardver, navodi Gartner.

No, u budućnosti, Gartner predviđa da bi online igranje moglo preuzeti mnogo veći udio od ukupne potrošnje s obzirom da društvene mreže i novi modeli igranja igrica polako dobijaju osvajaju ovaj prostor. Mnogi online igre trenutno se temelje na pretplati, ali bi mogle biti i besplatne ako bi se programeri odlučili da zarađuju ​​novac kroz oglašavanje u igrici ili prodajom virtualnih dobara i dodatnih usluga.

Mobilni uređaji kao što su Tablet i smartphone također postaju sve popularniji uređaji za igranje, a sve veći broj plaćenih igrica koje se preuzimaju sa online trgovina aplikacijama bi trebale pomoći u ukupnom porastu potrošnje na igrice, navodi u svom istraživanju kompanija Gartner.

Mobilne igre su aplikacije koje se najviše preuzimaju sa online trgovina aplikacijama. Igre poput Angry Birds, koje su dostupne za više OS platformi, preuzete su milijune puta na smartphone i Tablet uređaje.

Microsoft i Sony su hostovali online gaming usluge preko svojih Xbox i PlayStation konzola za igranje, dok su multiplayer igre kao što su World of Warcraft i Lord of the Rings Online, dostupni na temelju pretplate za prijenosna računala. Microsoft pokušava promovirati online igranje putem smartphone-a sa Windows Phone 7 OS, omogućavajući Xbox Live online gaming uslugu.