Iako podaci ugroženi hakerskim upadima pune naslove, postoji još jedan oblik curenja podataka koji je nanosi jako veliku štetu kompanijama. Radi se o osetljivim podacima koji se gube na USB memorijskom stiku.

To je evidentno u Ponemon institut studiji objavljenoj danas. Ponemon institut procenjuje da će više nego 700 organizacija koje su učestvovale u ovoj studiji izgubiti čak 2,5 miliona dolara zbog gubitka USB memorijskih stikova.

Prema studiji, u proseku, kompanija izgubi oko 12.000 podataka o potrošačima i zaposlenima na nestalim USB stikovima.

Podaci koji se izgube usled gubitka ili krađe USB memorijskog stika su ogromni. Više od 70 odsto ispitanika u ovoj studiji navode da su apsolutno sigurni (47 odsto) ili verujete da je najverovatniji (23 odsto) uzrok izloženosti podataka izazvan gubitkom osetljivih i poverljivih informacija koje se nalaze na USB memorijskom stikovima,

navodi se u studiji.

Takođe, skoro polovina (47 odsto) IT osoblja koji su učestvovali u studiji navode da su "apsolutno sigurni da je njihova organizacija doživela gubitak osetljivih i poverljivih informacija na nestalim USB memorijskim stikovima u toku poslednje dve godine".

Studija je takođe otkrila da je polovina ispitanika u studiji koristiti USB stikove bez dobijanja stalne dozvole za to, šta više, skoro polovina (49 odsto) njih izgubi USB stik, i o tome ne obaveštava nadležne organe.

Takođe, 74 odsto ispitanika otkriva da njihova organizacija nema odgovarajuću tehnologiju za sprečavanje ili brzi pronalazak virusa ili malvare infekcija koje mogu da se nalaze na USB stiku, pre upotrebe od strane zaposlenih na radnom mestu.

Takav USB stik, koji nije bezbedan, može da otvori vrata za mnogo veće gubitke podataka,

navodi Larry Ponemon, predsednik i osnivač instituta koji nosi njegovo ime.