Google je najpopularnij web sajt na Internetu, pa je jako važno da se vaše poslovane može pronaći na vrhu rezultata pretraživanja. Ako to nije tako, gubite jako mnogo potencijalnih prihoda. Zbog toga je potrebno da se pozabavite optimiziranjem za tražilice (SEO) kako bi bili što bolje rangirani u rezultatima pretraživanja.

Ako ste upoznati sa osnovnom SEO praksom, ovdje je navedeno nekoliko strategija sa kojima možete da povećate vaše rangiranje.

Strpljiva izgradnja linkova

Pokazalo se da ako prebrzo graditi linkove na svoju web stranicu, to nije dobro za rangiranje. Ali ako graditi samo nekoliko anchor tekst linkova mjesečno, vaše rangiranje će početi da se popravlja. Dakle, možda bi najbolja strategija za izgradnju linkova bila da samo graditi između 5 i 10 anchor tekst linkova od kojih bi otprilike pola bili linkovi koji sadrže ključne reči za koje ste zainteresirani dok bi ostali sadržavali varijacije tog pojma.

Najbitnija stvar kod izgradnje linkova je strpljenje. Neprirodno izgleda ako broj vaših linkova raste velikom brzinom. Linkove trebate graditi strpljivo, ne pretjerivati i to će onda dati rezultate koje ćete i sami moći vidjeti po rangiranju.

Uključite se u društveno umrežavanje

Postoje dva glavna aspekta društvenih medija. Prvi je vaš profil na ovim društvenim stranicama, a drugi je koliko često ste u mogućnosti da postignete da se vaš web sajt pominje na webu.

Tražilice poput Google-a počinju uzimati u obzir glasova sa društvenih medija tj., algoritmi za pretragu sada računaju i signale sa društvenih medija (+1, follow, Like) kako bi korisnicima pretrage prikazivali najrelevantnije rezultate. Sada u Google Webmaster Tools možete vidjeti koliko je ljudi glasovalo (+1) za vaše web stranice i kako to utječe na promet.


Dakle, ako želite postići uspjeh na društvenim medijima onda trebate:

  • Izgradite svoj profil – Kreirajte profile na Facebook-u, Twitter-u i Google Plus.
  • Promovirajte svoje stranice – Bez obzira da li se radio o člancima na blogu, proizvodima koje prodajete ili uslugama koje nudite, potrebno je da dodate gumbe za društvene medije na vaše web stranice. Potaknite korisnike da klikaju na njih jer će to na duže staze utjecati na vaš promet sa tražilica.

Diverzificiranje linkova

Postoji mnogo različitih vrsta linkova koje možete dobiti, kao što su blog roll linkovi, linkovi na početnu stranicu, linkovi sa bloga, direktorij linkova, obrazovni linkovi, footer linkovi, itd. SEO stručnjaci imaju tendenciju da se bave izgradnjom jedne od ovih vrsta linkova umjesto da pokušaju da izgrade svaku vrstu ovih linkova.

Ako želite visoko rangirajne ne možete se samo usredotočiti na izgradnju jedne vrste linkova, kao na primjer, direktorij linkova. Umjesto toga, morate se truditi da dobijete linkove sa blogova, direktorija, početnih stranica drugih sajtova i ostalog. Diverzifikacija linkova koji dolaze na vaš sajt je ono što će vam pomoći da se promet sa tražilica znatno poveća.

Samo je kvalitetan sadržaj kralj

Dodavanje sadržaja na web stranice je odlična ideja, a također je nešto što Google obožava ali morate dodavati kvalitetan sadržaj, tako vaše stranice dobiju što više prirodnih linkova a ne da stranice zatrpate sa osrednjim kvalitetom informacija.

SEO nije raketna znanost! Možete rangirati vaše poslovanje za bilo koji pojam sve dok ste spremni biti kreativni. Nemojte se bojati razmišljanja izvan standardnih okvira i što je još važnije, morate biti strpljivi jer sve to može trajati mjesecima ako ne i godina prije nego što ostvarite svoj cilj za konkurentne pojmove.

Morate pokušati biti rangirani na prvoj stranici rezultata pretraživanja jer rangiranje na drugoj stranici za popularne pojmove neće vam donijeti veliki promet. Dakle, drugim riječima, trebate pokušati doći na prvu stranicu a ako ne uspijevate u tomu onda bi trebali da razmislite da probate sa nekim drugim fazom.