Udio Microsoft-ovog operativnog sistema Windows XP po prvi put je pao ispod 50%..

Deceniju star XP je mjesec jul završio sa 49,8% udjela na tržištu što je za 1,3% manje u odnosu na mesec ranije. Iako XP i dalje pokreće veliki broj Windows mašina ipak sada više nema većinu u odnosu na ostale operativne sisteme.

Pad XP-a je postepen, ali konstantan. U poslednjih godinu dana, udeo Windows XP u korišćenju je opao za više od 12 procenata. Pre samo dve godine, nekoliko meseci pre pokretanja operativnog sistema Windows 7, XP su imale gotovo tri od četiri mašine koje su koristile Internet.

Kompanija Microsoft je u poslednje vreme opominjala korisnike Windowsa XP-a, podsećajući ih da će ovaj operativni sistem biti penzionisan za manje od tri godine i da je vreme da krenu dalje, da što pre pređu na Windows 7.

Agresivna promocija operativnog sistema Windows 7, uz preteće penzionisanje XP-a, dali su rezultate. U poslednja dva meseca, udeo XP-a je opao za 2,6 procenta. Jasno je da je pad XP-a uticao na rast Windows 7. Windows 7 je mjesec jul završio sa 27,9% globalnog udela, što je povećanje od sedam desetina procenta više nego u junu. U poslednjih godinu dana, Windows 7 je zabeležio porast od 13,4 posto.

Ako XP nastavi da pada ovim tempom, operativni sistem će pasti na 40% do kraja prvog kvartala 2012 godine, a tada je projektovano da Windows 7 dostigne 35%.

Takođe, Windows 8 je najavljen za 2012 godinu, najčešće se spominje treći kvartal, a tada bi prema prognozama Windows 7 imao oko 41% udjela. Izlaskom Windows 8 očekuje se da počne i pad operativnog sistema Windows 7.