Najnovije istraživanje kompanije Canalys pokazuje da je 51,9 milijuna Android telefona isporučeno u drugom tromjesečju, što predstavlja 48 posto svih isporučenih smartphone-a. 51,9 milijuna Android telefon predstavlja gotovo peterostruko povećanje u odnosuna broj isporučenih Android telefona u drugom tromjesečju 2010 godine a također Android je najpoplarniji mobilni operativni sustav u 35 od 56 zemalja koje je Canalys uzeo u obzir u ovom istraživanju.

Apple iOS platforma ima 19 posto udjela u isporučenim smartphone-ima u drugom tromjesečju 2011 godine, a ovaj tržišni udio je iznimno impresivan s obzirom da iOS radi samo na iPhone, dok Android radi na uređajima različitih proizvođača. Canalys procjenjuje da je Apple isporučuje 20,3 milijuna iPhone-a u drugom tromjesečju, što ga po prvi put stavlja ispred telefona koji se temelje na Nokia Symbian platformi.

Sa padom kompanije Nokia, Canalys smatra da je Apple sada najveći prodavac smartphone na svijetu. Glavni analitičar kompanije Canalys Chris Jones predviđa da će pozicija Apple-a na globalnom smartphone tržištu ojačati u drugoj polovici godine, kada se iPhone 5 pojavi na tržištu.

Google je prvi put predstavio Android kao Linux orjentiran open-source mobilni operativni sustav krajem 2007 godine i odmah je bio prihvaćen od strane Sprint i T-Mobile, a nedugo zatim i od Verizon i AT&T. Android-ov udio na globalnom tržištu brzo je rastao djelomice i zbog popularnosti uređaja kao što su Motorola Droid i 4G HTC Evo.

Kompanija Google ove godine je objavila 3.0 verziju Android platforme, nazvanu Honeycomb, koja je dizajnirana posebno za pokretanje aplikacija i programa na zaslonu osjetljivom na dodir tablet računala.