final_cut_studio_7-onlinetrziste

Samo nešto više od dva meseca nakon kontroverznog lansiranja Final Cut Pro X, kompanija Apple je učinila svoj "stari" Final Cut Studio još jednom dostupnim korisnicima.

Final Cut Studio može se kupiti po ceni od 999 dolara. To je ista cena po kojoj se paket prodavao od izlaska u julu 2009 godine. Treba reći ipak da je to 700 dolara skuplje u poređenju sa najnovijim izdanjem, Final Cut Pro X. Final Cut Studio nije samo Final Cut Pro, u paket je uključen Final Cut Pro 7, Motion 4, Soundtrack Pro 3, DVD Studio Pro 4, Color 1.5 i Compressor 3.5. koji je bio jedan od mnogih razloga zašto su profesionalni korisnici bili izuzetno nezadovoljnim naglim promenama i nedostacima koji su došli sa najnovijom verzijom. Tome treba dodati i mnoštvo žalbi u vezi skoro potpunog odsustva kompatibilnosti sa starijim verzijama i drastične promene korisničkog interfejsa između Final Cut Pro 7 i Final Cut Pro X.

Nezadovoljstvo korisnika je očigledno dalo rezultat, oni koji žele da kupe stariji softver sada to mogu učiniti pozivanjem Apple-ove službe za telefonsku prodaju jer se Final Cut Studio ne može kupiti preko Apple Store.

Ono što je ostalo nejasno je da li će Apple nastaviti da podržava korisnike Final Cut Studio. Apple mora biti spreman da ponudi određeni nivo korisničke podrške ako želi da se paket prodaje.

Naravno, jedan broj nezadovoljnih Pro korisnika je svoje nezadovoljstvo iskazalo potpisivanjem peticije koja zahteva da se izvorni kod Final Cut Pro 7 proda trećoj strani.