facebook-onlinetrziste Većina korisnika Interneta ne koristi ni jednu od popularnih društveno-medijskih mreža za komuniciranje sa svojim omiljenim brendovima, tako kaže CBM Consumer Pulse studija. Međutim, od onih koji koriste društveno-medijske mreže, 34 odsto njih preferira Facebook.

Izveštaj “10 Quick Facts You Should Know About Consumer Behavior on Facebook” analizira podatke prikupljene preko online panela, od 1,491 američkih potrošača starijih od 18 godina. Studija pokazuje da 52 odsto ispitanika provodi više od jednog sata nedeljno na Facebook-u. Iznenađujuće je da u proseku skoro 13 procenata u svim starosnim dobima može da se okarakteriše kao teški korisnici, koji provode više od 11 sati nedeljno na najpopularnijoj društvennoj mreži na svetu.

sati-provedeni-na-facebook-onlinetrziste

Online zajednice / forumi, sa 9 procenata su drugo najpoželjnije mesto za interakciju sa omiljenim brendovima, dok su blogovi i Twitter treće, sa 4 odsto. 56 odsto potrošača mlađih od 35 godina koriste Facebook za interakciju sa svojim omiljenim brendovima.

Ostale interesantne stvari koje ovo istraživanje donosi:

  • 78 odsto onih koji “Like” brend na Facebook-u su Fanovi manje od 10 brendova, što znači da je angažman stvaran.
  • Više od polovine Fanova će najverovatnije kupiti proizvod s obzirom da su postali Fanovi.
  • Korisnici troše 45 odsto svog Facebook vremena na News Feed.
  • Potrošači najčešće “Like” brend stranice jer su već korisnici njihovih proizvoda (58 odsto) ili želite da koriste popuste i promocije koje se nude na ovaj način (57 odsto). Manje od trećine korisnika traži neke ekskluzivne informacije o brenda.
  • 76 odsto ljudi nikada nisu “Unliked” brend stranice.
  • Više od polovine Fanova će verovatno preporučiti brend prijatelju.
  • Interakcija sa brendom je najčešće pasivna aktivnost; 77 odsto Fanova čita poruke i vesti dok brendovi postavljaju ponudu, a samo 30 odsto korisnika deli svoja iskustva i vesti, ili postuje o iskustvu sa brendom.