build Microsoft će objaviti svoju prvu beta developer preview verziju OS Windows 8 kasno u utorak, objavila je kompanija prikazujući kako novi operativni sustav radi na Samsung tabletu.

Beta verzija, namijenjena developerima, bit će objavljena u 8 sati po pacifičkom vremenu. 5.000 developera prisutnih na Microsoft-ovoj "Build" Professional Developers Conference koja se održava ove sedmice u Anaheim, California će uz Samsung tablet dobiti i ovo rano izdanje sustava Windows 8.

"Developer Preview PC", kako je nazvan, pokreće Intel Core i5 procesor, sa zaslonom osjetljivim na dodir, 1366×768, 64GB solid state disk i 4 GB DDR3 memorije.

Microsoft se nada da će ovakave tablete i uređaje sa zaslonom osjetljivim na dodir u buduće pokretati Windows 8. "Stvari su puno drugačije nego li 1995 godine, kada je Windows zadnji put doživio neku veliku promjenu", rekao je Steven Sinosfky, predsjednik Windows divizije.

lockscreen

On je zajedno sa drugim Microsoft rukovoditeljima proveo više od dva sata objašnjavajući zašto se Windows 8 razlikuje od svojih prethodnika. Osobito su veličali vrline novog Metro sučelja koje naglašava interakciju sa aplikacijama kroz sučelje na dodir. Također, ovo će biti prva verzija koja će pružati podršku za procesore koji se temelje na ARM arhitekturi, utirući put za njegovo korištenje u mobilnim uređajima, male snage. Ovo novo izdanje obiluje poboljšanjem performansi kao na primjer u korištenju memorije.

Kompanija Microsoft je također objavila i podršku za USB 3.0, koji može ubrzati vrijeme transfera. Usporedbe radi, USB 3 kopira sa brzinom od 166MB dok USB 2.0 to radi sa brzinom od oko 40MB u sekundi.

Sinofsky je također pokazao mogućnosti virtualizacije Windows 8 koje su dizajnirane kako bi dopustile korisniku izgradnju i pokretanje virtualne mašine. Prezenteri su pokazali i novi Task manager koji pokazuje CPU, disk, korištenje mreže i performansi, kao i cijeli sustav za provjeru pravopisa, koji može koristiti bilo koja aplikacija.

Još jedna velika promjena za programere je mogućnost korištenja web standarda, kao što su HTML5, JavaScript i CSS (Cascading Style Sheets) za pisanje aplikacija u stilu Windows Metro.

Windows 8 developer preview će kasno večeras biti dostupan za sve kao 32-bitna i 64-bitna verzija, za koju aktivacija nije potrebna, na adresi dev.windows.com.