google-dart-onlinetrziste Google je izgradio potpuno novi programski jezik za "strukturirano Web programiranje", nazvan Dart.

2009 godine Google pokrenuo Go, jezik dizajniran za pisanje poslužiteljskog softvera i upravljanje drugim poslovima. Novi programski jezik Dart biti će predstavljen sljedeći mjesec na Goto međunarodnoj konferenciji za razvoj softvera.

Dva Google inžinjera će imati ulogu Dart prezentera. Prvi je Gilad Bracha, koji je dizajnirao programski jezik Newspeak koji je dosegao već svoju 3 verziju. On je također koautor Java Language Specification a radio je i u SAP Labs, Cadence i Sun Microsystems.

Drugi je Lars Bak, vođa tima koji je napravio V8 engine Chrome preglednika. V8 je izgrađen u Aarhusu, Danska, gdje će se Goto konferencija održati u listopadu. Lars Bak ima određene specijalnosti u virtualnim strojevima, software foundations koje djeluju poput računala koja pokreću jezike više razine.

Teško za dizajnirati novi programski jezik a još teže ga je afirmirati. Međutim, isplativos može da se ogleda u većoj produktivnosti programera i učinkovitijem pokretanju softvera. Google ima dovoljno programera koji prave dovoljan broj programa da kompanija može sama učinita da novi programski jezik donekle postane relevantan. Sa tako veliom računalnom infrastrukturom, sve što povećava učinkovitost potrošnje energije, odnosno poboljšava fleksibilnost računalne fondacije, može se isplatiti izravno sa manjim računima za struju i većom pouzdanošću.