mobilne-aplikacije Download mobilnih aplikacija rapidno raste, navodi se u studiji analitičke tvrtke Berg Insight. Prema navodima tvrtke, ukupan broj preuzimanja aplikacija će u 2015 godini dostići brojku od 98 milijardi, što bi bio rast od 56,6% u odnosu na 2010 godinu.

Ovom povećanje broja preuzimanja aplikacija za mobilne uređaje doprinose i sve sofisticiraniji smartfone-i koji nude ogroman broj mogućnosti svoji korisnicima kao i velika ponuda raznoraznih aplikacija koji korisnicima olakšavaju komuniciraje, igranje, organiziranje i obavljanje svakodnevih poslova i još mnogo toga.

Skoro 90 posto svih isporučenih smartphone-a u ovoj godini ima zaslon osjetljiv na dodir, a ovaj postotak će narasti na gotovo 100 posto u narednih nekoliko godina.

Kompanija Apple je u siječnju objavila da je 10 milijardi aplikacija preuzeto sa App Store od kada je online trgovina pokrenuta 2008 godine. Samo šest mjeseci kasnije Apple je objavio za mnoge iznenađujući podatak da je samo za tih 6 mjeseci preuzeto 5 milijardi aplikacija.

Gledajući poslovnu stranu ove industrije, tvrtka Berg Insight ističe da je za financijski uspjeh mobilnih aplikacija u velikoj mjeri zalužan Apple App Store, kao i da je Apple “trenutni lider u izravnoj monetarizaciji mobilnih aplikacija, te će to mjesto zadržati najmanje još nekoliko godina”.

Govoreći o monetizaciji, Berg Insight vidi mobilno tržište koje se sve više oslanja na aplikacije koje korisnici mogu besplatno da preuzmu. Tvrtka navodi da će programeri u budućnosti moći generirati veću online zaradu nudeći korisnicima programe plaćnja za dodatne značajke i virtualnih dobara.

Ukupna zarada od mobilnih aplikacija u 2010 godini iznosila je 2,15 milijardi dolara a do 2015 godine će ta cifra premašiti 12 milijardi dolara.

Online zarada prodajom aplikacija za mobilne uređaje počeće da opada a strategija monetarizacije ponudom besplatnog preuzimanja aplikacija sa programom oglašavanja i kupnjom unutar aplikacija bit će sve važnija,

navodi u priopćenju Johan Svanberg, viši analitičar u tvrtki Berg Insight.