facebook-stranica Želite da se ​​pokrenete svoju Facebook stranicu? Evo nekoliko stvari koje trebate imati na umu:

Ako već imate svoj Facebook profil sve što treba da uradite jeste da odete na www.facebook.com/pages i kliknite na "Create a Page". Možete da kreirate račun business account samo ako već niste registrovani na Facebook-u. Nažalost, Facebook pravila su takva da ne možete imati i lični i poslovne račun. Imati poslovni račun pruža dve osnovne prednosti:

  • Deljenje: možete da delite ovaj nalog sa ostalim kolegama, čak i ako nemaju svoj Facebook nalog.
  • Oglašavanje: Možete upravljati oglasima iz poslovnog računa. Ako ne idete kroz poslovni račun, ne postoji način za deljenje progresa oglašavanja niti možete da dozvolite drugom administratoru da proverava status i eksportuje izveštaj bez davanja pristupa vašem ličnom nalogu. Imajte na umu da, ako želite da upravljate sa više stranica, oglašavanje na Facebook-u dozvoljava samo jedan metod naplate po nalogu.

Naziv stranice trebate pažljivo odabrati jer kada steknete veći broj Fanova, više nećete biti u mogućnosti da napravite bilo kakve promene u nazivu vaše stranice.

Postoji mnogo besplatnih aplikacija na Facebook-u koje vam mogu pomoći u upravljanju sadržajem na vašoj stranici, čineći ga mnogo dinamičnijim. Aplikacije pretražujete direktno u glavnoj pretrazi na vrhu Facebook-a a onda rezultate pretrage filtrirate klikom na Apps u levom meniju. Instalirani aplikacijama upravljate preko Edit page -> Apps. Evo samo nekoliko najkorisnijih aplikacija za poslovne stranice:

  • Reviews: Kada pokrećete stranicu od izuzetne koristi je imati mogućnost vidjeti kritike lojalnih fanova koje ne samo da donose kredibilitet vašem poslovanju već će takođe usloviti i povećanje broj fanova.
  • Social RSS: Omogućava da kreirate karticu koja prikazuje Newsfeeds svakog web sajta koji ste odabrali. Ovo je odličano za dodavanje bloga kompanije, a možete ga podesiti da automatski postuje na vaš zid, kad god se vaš blog ažurira, sa linkom koji vodi na vaš blog
  • YouTube Video Box: Postoji mnogo različitih aplikacija za upravljanje načinom prikazivanja vaših YouTube videa na vašoj Facebook stranici, u zavisnosti od toga da li želite da objavite videa sa specifičnog kanal ili da imate mogućnost da prikupljate sva YouTube videa u ovoj kartici. U svakom slučaju YouTube Video Box je jedna od boljih opcija za upravljanjem vašim YouTube video sadržajem.

Još jedna korisna stvar koju trebate razmotriti pre objavljivanja vaše stranice ili pozivanja fanova jeste odredišna kartica (landing tab). U podešavanjima možete da izaberete karticu koja će biti odredište kada ljudi dolaze na vašu stranicu tj. šta je to što će prvo vidjeti oni koji dođu na vašu stranicu, podrazumevana opcija je vaš zid. Kreiranjem specifične odredišne kartie za vašu stranicu imate mogućnost da privućete nove posetioce sa pozivom na akciju kao što je da Like vašu stranicu ili da postanu vaš fan.

Sada kada je vaša Faceboog stranica gotova potrudite se da uključite socijalne dodatke i na druge marketinške kanale, kao što su vaš sajt i email, kako bi pretvoriti vaše korisnike u promotere vaše Facebook stranice.

Ne zaboravite da koristite Facebook Insight najmanje jednom mesečno kako biste mogli pratiti performanse vaše stranice u odnosu na zadate ciljeve.