yahoo-jerry-yang Yahoo je kupio kompaniju Interclick, koja pravi softver za ciljano oglašavanje i optimizaciju. Kompanija Yahoo je za Interclick platio 9 dolara po dionici što je oko 270 milijuna dolara.

Ovo stjecanje dolazi u zanimljivo vrijeme s obzirom da se i sama kompanija Yahoo nalazi u procesu razmatranja moguće prodaje. Ovo preuzimanje kompanije Interclick podrazumjeva i da će njeni zaposlenici pridružiti Yahoo-u u vrlo neizvjesnoj budućnosti za nekadašnjeg Internet giganta.

Ova akvizicija treba da pomogne kompaniji Yahoo u prikupljanju i organiziranju podataka, demografskih, geografskih, ponašanja, itd., o svojim korisnicima.

Yahoo je sklopio partnerstvo u oglašavanju sa kompanijama Microsoft i AOL kako bi se zajednički mogli kvalitetnije suprostaviti Google-u a Interclick bi tu trebao da posluži kao nešto što bi trebalo da drži ovo partnerstvo dok se nerazvije u potpunosti.

Yahoo je u svom priopćenju istakao da Interclick tim ima ogromno iskustvo od kojeg kompanija može da ima ogromnu korist.

Što se tiče Interclick platforme, ona ima dva vodeća alata, Open Segment Manager i Genome Platform, koji integriraju oglasne kampanje i izvore podataka. Na svojoj stranici, Interclick naglašava da je njegov Open Segment Manager (OSM) alat dizajniran za ciljanje ponašanja.

Prema priopćenju kompanije Yahoo, ovo stjecanje bi trebalo da se završi početkom 2012 godine.