Google Zeitgeist 2011: SerbiaS obzirom da se približava kraj godine, Google je objavio svoj novi Zeitgeist 2011 u kojoj je na famozan način i vizualizaciju predstavio najbrže-rastuće pojmove internet pretrage u 2011 godini sortirane po top listama, zemljama i regionima. Interesatno za naš region je da je Srbija po prvi put uvrštena u Zeitgeist, što je jedan pokazatelj da internet kao medij uzima značajan medijski prostor i u regionu, te predstavlja značajan iskorak u odnosu na druge medije. Ovo je definitivno dobar znak za budućnost ovog medija u regionu, te će sigurno dodatno skrenuti pažnju stranim investitorima da je rat u našem regionu već odavno završen.

Za one koji ne znaju, Google Zeitgeist (njem. Duh Vremena) je analiza Google pretraga u toku godine koji se objavljuje krajem svake godine i predstavlja presjek najtraženijih pojmova sortiranih po raznim top listama i kategorijama, što istovremeno predstavlja godišnji presek događaja i aktuelnosti koje su bili popularni većini Google korisnika. Za ovu godinu Google je pripremio modernu prezentaciju i način vizualizacije te samim tim promovisao nove tehnologije (HTML5).

Ono što je svakako izazvalo našu pažnju jeste uvrštavanje pretraga iz Srbije u ovaj izvještaj, a iz navedenih lista se može doći do interesantnih zaključaka. Bitno je napomenuti da većina lista je bazirana na najbržem rastu u odnosu na prošlu godinu, te se po kolonama dijagrama da zaključiti koji od pojmova pretrage je imao i najveći broj pretraga.

Evo i nekih zaključaka, a top liste možete i sami pogledati na Srbija Google Zeitgeist 2011:

  1. Najbrže-rastući pojam pretrage  je zabilježila Prva TV, ali ne i po obimu pretrage, koji je u toj top listi pripao Parovi-ma.
  2. Ličnost koja je najbrže napredovala u pretrazi je Ratko Mladić, ispred Amy Winehouse i Novaka Đokovića, ali je Mladić svakako i ličnost za koju je i najbrže opala pretraga, dok su celebi poput Đokovića i Nataše Bekvalac držali internet vrućim gotovo cijelu godinu.
  3. Nokia, iako propada, u Srbiji je i dalje najtraženiji produkt, a očigledno modno su osveštena nacija, tako da se prate cipele, satovi i haljine.
  4. Đoković je u vestima ispred Kosova, a Facebook ispred Srbije, dok i Google sada dokazuje da je i Blic ispred B92, a Real Madrid se više traži od Parizana i Zvezde?!
  5. Kurizitet je da je tragično preminuli pevač Darko Radovanović najbrže-rastući pojam pretrage u kategoriji Zabava, ispred Amy Winehouse i Velikog Brata 4, ali sa daleko nižim brojem pretraga gdje dominiraju pojmovi: Nicija zemlja, Conquizdator i Prva TV.
  6. Srbi definitivno najvise vole da putuju u susedne zemlje, tako da se najviše raspituju o Budimpesti i Beču, ali i o ekskluzivnijim destinacijama poput New York, Dubai i Las Vegas. Na 6.-om mestu je i Jahorina, ali ne i Kopaonik. U toku leta su dominirale turske destinacije Kusadasi i Marmaris.

Po ovom prikazu Vukajlija je jedan od sajtova koji je sa svojim posterima dobio dobar broj pretraga, te je samim tim skrenuo i pažnju Google analitičara. Sve pohvale sjajnom vođenju sajta i implementaciji viralnih postera. Što se tiče najbrže-rastućih pretraga, zlato je odnela debitantica Rebecca Black, dok je MySpace pojam koji je najbrže pao u toku godine, zajedno sa drugim fosilnim socijalnim mrežama Hi5 i Mebo. Mobilni i prenosivi uređaji su zabilježili ovu godinu u kategoriji korisničke elektronike, gdje je Amazonov Kindle Fire  definitivno pobudio najviše interesovanja preko noći, ispred Appleovih iPhone 4S i iPad 2.

Liste najbrže-rastućih pojmova za same osobe su zabilježili smrtni slučajevi poznatih ličnosti, iako jedina pozitivna osoba je nosilac te top liste mlada pevačica i Youtube zvezda Rebecca Black, dok je prate pokojnici Ryan Dunn (preminuli Jackass stundman), jedan od navjecih enterprenera i inovatora novog veka Steve Jobs, kontroverzna pevačica Amy Winehouse i zločinački um Osama Bin Laden. Fukushima nas je sve najviše iznenadila u vestima pa smo išli da tražimo šta se to tamo desilo, kao i da li je Gaddafi stvarno ubijen?

Ostaje da vidimo kakvi će biti trendovi u narednoj godini, koja nosi predznak godine katastrofa i loših predviđanja. Po trenutnoj situaciji i ekonomskim, kulturološkim i ekološkim zbivanjima širom sveta, biće sigurno godina puna iznenađujućih događaja i dešavanja.