android-malwareAntivirus kompanija Symantec objavila je da je u dosada najvećoj Android malware kampaniji zaraženo oko 5 milijuna korisnika preuzimanjem zaraženih aplikacija sa Google Android Market-a.

Prema kompaniji Symantec, malware je bio pakiran u 13 različitih aplikacija od tri različita izdavača, sa naslova od "Sexy Girls Puzzle" do "Counter Strike Ground Force". Symantec upozorava korisnike da su mnogi od ovih zaraženih aplikacija još uvijek dostupne na Android Market-u.

Antivirus kompanija navodi da je taktika kojom se služe tvorci ovog Android malware ta da oni u legitimnu aplikaciju ubacuju svoj zlonamjerni Kod, a zatim aplikaciju ponovno vrate na tržište u nadi da će se korisnici zbuniti i umjesto prave preuzeti ovu lažnu aplikaciju.

Symantec procjenjuje da se sa ovih 13 aplikacija ukupno zaraženo između milijun i 5 milijuna Android korisnika i da je ovo do sada najveća malware kampanja na Android Market-u.

"Android.Counterclank" je trojanac koji kada se instalira na Android smartphone prikuplja širok spektar informacija, uključujući bookmarks i informacije o proizvođaču a također modificira i početnu stranicu preglednika. Ako se netko sučajno pita koji je cilj ovog malwarea i šta njegovi tvorci imaju od toga, naravno odgovor je online zarada.

Online zarada tvoraca malwarea dolazi od prikazivanja neželjenih oglasa na zaraženim Android telefonima.
Android.Counterclank je manja varijacija starijeg Android trojanca Android.Tonclank koji je otkriven u lipnju 2011 godine.

Treba naglasiti da je svih 13 zaraženih aplikacija besplatno za preuzimanje. Symantec navodi da su obavjestili Google o otkriću ovog malware, ali da Google nije bar za sada adekvatno reagirao.

Kompanija Symantec je objavila popis 13 zaraženih Android aplikacija na svom web sajtu.