htcNajveći problem sa Android platformom je taj što mnogi proizvođači telefona sporo objavljuju najnovije verzije OS za svoje starije modele. Također nije neobično da za neke modele to nikada i ne učine jer mnoge kompanije ne žele trošiti svoje resurse na telefone koji se više ne prodaju.

Ako posjedujete jedan takav telefon i ne želite kupiti novi, onda je najbolje rješenje da instalirate neslužbeni Android firmware na njega.

Navest ćemo nekoliko osnovnih stvari bi trebali znati o procesu instalacije neautoriziranih Android firmware. Svaki telefon može imati svoje vlastite jedinstvene korake za to, tako da bi trebao slijediti upute za određeni model.

Instalacija neslužbenog Android firmware-a radite na vlastitu odgovornost
Instalacija neslužbenog firmware-a operativnog sustava na telefon je nešto zbog čega ćete ostati bez jemstva koje vam daje proizvođač telefona. Tako da to radite na vlastitu odgovornost.

Pažljivo pročitajte upute za vaš model telefona. Iako je vjerojatnost da će se desiti nešto loše vašem telefonu zbog nečeg lošeg što ste uradili tijekom procesa instalacije prilično mala, ipak to se može dogoditi posebno ako činite neke stvari na brzinu.

Također, trebali bi biti svjesni toga i da neke značajke na telefonu koje rade na trenutnoj verziji Android-a možda više neće raditi nakon što uspješno instalirate prilagođeni Android firmware-a.

CyanogenMod ili MIUI
Što se tiče neslužbenih Android firmware-a tu postoje dva glavna izbora: CyanogenMod i MIUI. I jedan i drugi su izgrađeni na izvornom kodu Android-a koji je službeno objavljen od strane Googlea, i najnovije verzije se temelje na Android 2.3 (Gingerbread). Trenutno, razvojni timovi oba projekta rade na novim verzijama izgrađenim na Android 4.0 (Ice Cream Sendwich).

Koja je razlika između ova dva? CyanogenMod se drži temeljnih, zadanih komponenti Android-a koje dolaze sa svojim izvornim kodom. Njegovo korisničko sučelje je “čisto”, bez nepotrebnih dodataka. S druge strane, MIUI radi potpuni remont Android-ovog korisničkog sučelja, tako da jedna verzija izgleda kao Apple iOS.

Ako vaš Android telefon spada u skupinu popularnih modela, onda je vrlo vjerojatno je podržan i od CyanogenMod i od MIUI zajednice. Ako ne možete da pronađete vaš model ne treba da odustajete, obavezno uradite pretraživanje na osnovu modela telefona na CyanogenMod i MIUI forumima.

 

Uradite Root svoga telefona
Da bi mogli početi raditi bilo šta na telefonu, prvo ga morate Root-ati, što u osnovi znači da otključate sigurnosne postavke koje se nalaze u OS i koje služe da spriječe njegovo mijenjanje. GingerBreak bi trebao da vam pomogne da jednostavno uradite Root svoga telefona. Nažalost, ovaj alat ne radi na nekim novijim Android telefonima. Ovaj vodič daje popis upute za rooting nekoliko specifičnih modela telefona.

Uradite BackUp trenutnog firmware-a i svojih podataka
Ovo je potrebno uraditi kako bi mogli, nekada, ponovno instalirati vaš telefon sa tvorničkim firmware-om i svojim podacima. Dobro je imati ove kopije jer nešto može da pože krivo tijekom procesa instalacije neslužbenog Android firmwarea, ili da vam se nakon instalacije ne svidi CyanogenMod ili MIUI i slično.

Najlakši način da uradite back-up je da instalirate ClockworkMod ROM Manager na telefon. Pokrenite ovu aplikaciju i iz njenog izbornika odaberite “Reboot into Recovery”. Nakon što ste napravili kopiju (backup) firmware-a i podataka telefona, možete ju premjestiti i ćuvati na vašem računalu. Povežite svoj telefon preko USB kabela na računalo, a zatim jednostavno povucite i ispustite backup folder koji se nalazi na SD kartici telefona pod nazivom “clockworkmod”.

Potrebno je posebno instalirati Google-ove default-ne Android aplikacije
Ako instalirate CyanogenMod, Google-ove aplikacije ćete morati instalirati posebno. CyanogenMod ne uključuje standardne Google aplikacije koje obično dolaze pre-instalirane na Android telefonima. Dakle, morat ćete skinuti ZIP datoteku koja sadrži instalacijski paketi za aplikacije kao što su Google Search i Android Market. Ova ZIP datoteka treba da se nalazi u glavnom root direktoriju vaše SD kartice.

Instalacija prilagođenog Android firmware-a
Prvo što treba da uradite jeste da preuzmete CyanogenMod ili MIUI firmware dizajniran posebno za vaš model telefona, od dolazi u obliku ZIP paketa, i da ga spremite u root direktorij SD kartice vašeg telefona.

Još jednom pokrenite ClockworkMod ROM Manager  aplikaciju i odaberite ” Reboot into Recovery”. Nakon što se vaš telefon restartuje u ClockworkMod Recovery alatu, možda će biti potrebno da izbrišete njegove podatke i cache i formatirate njegov “/system” direktorij, a to ovisi o tome da li instalirate CyanogenMod ili MIUI, tako da obavezno treba da pročitate upute koje se posebno odnose za vaš model telefona.

Nakon toga odaberete ZIP datoteku prilagođenog Android firmware-a koju ste stavili u root direktorij SD kartice i počnite postupak nadogradnje. Postupak obično traje manje od dvije minute. Ako nadograđujete na CyanogenMod, nemojte restartovati svoj telefon nakon okončanja postupka nadogradnje jer morate da ponovite ovaj korak za ZIP datoteku u kojoj se nalaze Google Android aplikacije.

Poslije toga treba da se vratite na glavni izbornik ClockworkMod Recovery alata i odaberite ponovno pokretanje telefona. Nakon otprilike 2 minute, vi bi trebali uživati u vašem novom Android telefonu koji radi na prilagođenom Android firmware-u.

Osim nadogradnje vašeg telefona na noviju Android verziju, CyanogenMod i MIUI mu također mogu dati i nove značajke i alate, među kojima su bolje upravljanje potrošnjom energije, Wi-Fi tethering, jače sigurnosne postavke i širu osobnu prilagodbu korisničkog sučelja. Postoji mnogo izvješća u kojima korisnici navode da njihovi telefoni rade mnogo brže sa nekim od ovih neslužbenih verzija OS nego sa onim Android koji je došao izvorno instaliran na njemu.