mountain-lion

Kompanija Apple danas je objavila developer preview ažuriranja za Mac OS. “Mountain Lion” je najnovije ažuriranje operacijskog sustava Mac OS X koji nastavlja sa dovođenjem popularnih značajki i aplikacija sa iPhone i iPad na Mac OS, trend koji je započeo njegov prethodnik 10.7 Lion.

Od danas je beta verzija Mountain Lion dostupna programerima a Apple najavljuje da će na ljeto biti dostupan svima.

Mountain Lion će uključivati ​​Game Center, iPhone aplikaciju koja pohranjuje najbolje rezultate u igrama i pomaže korisnicima u pronalaženju protivnika. Game Center će biti integriran sa iCloud-om koji je novi Internet servis za pohranu namijenjen mobilnim uređajima.

Novi operacijski sustav će uključivati i Messages aplikaciju koja je također kopirana iz mobilnog operacijskog sustava i koja će zamijenit iChat. Apple naglašava da će Messages nastaviti da podržava AIM, Jabber, Yahoo Messenger, and Google Talk. Lion korisnici mogu preuzeti preview verziju aplikacije besplatno.

mountain-lion-messages-app

Tu je i Notification Center koji će korisnicima pokazati upozorenje iz e-mail i kalendar programa, baš kao i na iPhone-u.

Integracija Twitter-a na nivou OS omogućava korisnicima da tweet iz Safari, Quick Look, Photo Booth, Preview i aplikacija trećih strana.

mtn_lion_tweet

Novi OS će također integrirati AirPlay Mirroring, popularnu značajku telefona i tablet-a koja omogućuje slanje slike (720p) sa vašeg računala na TV preko AppleTV uređaja.

Veoma je zanimljiva nova značajka koja se zove Gatekeeper, ona treba da pruži mnogo veću sigurnost za instaliranje aplikacije trećih strana. U osnovi, Gatekeeper može biti konfiguriran tako da instalira aplikacije bilo od developera koji imaju posebne developer ID obezbijeđene od strane Apple-a, koji ih tako deklariše kao one kojima se može vjerovati, ili striktno iz Mac App Store.

gatekeeper

Apple je također najavio novi API koji će omogućiti programerima da razviju igre za više igrača koje će raditi na svim operacijskim sustavima i iOS mobilnim uređajima.

Apple Mac OS X Mountain Lion će se moći preuzeti samo sa Mac App Store i prema nekim najavama trebao bi koštati 29,99 dolara.