Chrome-LogoKompanija Google obećala je novčane nagrade u iznosu od milion dolara onima koji uspešno hakiraju njegov Chrome pretraživač na bezbednosnoj konferenciji CanSecWest koja će se održati sledeće nedelje.

Google će nagraditi takmičare sa nagradama u iznosu od 60.000, 40.000 i 20.000 dolara u zavisnosti od težine podviga demonstriranih na Windows 7 računarima koji koriste Chrome pretraživač. Kompanija će takođe svim pobednicima pokloniti i po jedan svoj Chromebook. Članovi bezbednosnog tima kompanije najavili su ovaj Pwnium konkurs na svom blogu.

Pwn2Own takmičenje organizuje se već šest godina a novćane nagrade se dodeljuju onima koji uspeju da iskoriste ranjivosti pretraživaća i drugog Internet softvera. Na prošlogodišnjem takmičenju, Internet Explorer i Safari su bili srušeni, ali niko nije ni pokušao da hakira Chrome (uprkos tome što je Google ponudio dodatnih 20.000 dolara pored 15.000 dolara koje su obezbedili organizatori takmičenja).

Google Chrome je trenutno jedini pretraživač koji nikada na Pwn2Own takmičenju nije srušen. Kao jedan od ključnih razloga za to dosadašnji učesnici takmičenja navode problem u zaobilaženju Google Sandbox bezbednosti.

Da bi mogli da konkurišu za osvajanje nagrada svi učesnici takmičenja moraju da dostave svoja dostignuća direktno kompaniji Google, i to je uslovljeno time da ta dostignuća nisu negde pre objavljena, na blogovima ili negde drugo.