1HubSpot je danas objavio studiju 2012 State of Inbound Marketing koja identificira Inbound Marketing praksu i trendove kao i njihov utjecaj na generisanje Lead-ova. Studija se temelji na odgovorima 972 stručnjaka upoznata sa marketing strategijama svojih poslovanja uključujući i marketere, poduzetnike i rukovoditelje u kompanijama različitih veličina.

Inbound Marketing najlakše bi bilo opisati kao sve marketinške aktivnosti koje rezultiraju privlačenjem potrošača sebi tj. da oni vas traže a ne vi njih. U tradicionalnom marketingu ili outbound marketingu kompanije se fokusiraju na pronalaženje kupaca, koristeći se tehnikama kao što su oglašavanje u tisku, TV reklame, sajmovi i ostalo. S druge strane Inbound marketing je efikasniji i dosta jeftiniji oblik marketinga koji omogućava kompanijama da privuku potrošaće kreiranjem različitih vrsta sadržaja (na primjer: članak, infografika, video), njegovim optimiziranjem i promicanjem.

Ova najnovija studija je pokazala da Inbound marketing košta po Lead-u 61% manje od tradicionalnog (outbound) marketinga, osim toga, ovaj nalaz je vrlo dosljedan iz godine u godinu. Prosječni trošak po Lead-u za poslovanja koja se oslanjaju na tradicionalni marketing iznosi 346 dolara, dok taj trošak za poslovanja koja se oslanjaju na Inbound marketing iznosi 135 dolara.

Blogovi, društveni mediji i organska pretraživanje nalaze se na samom vrhu popisa najjeftinijih kanala. Blogovi koji se nalaze na vrhu opisani su kao instanca koja je “ispod svakog prosječnog troška.” 

Zbog ovog uspjeha, 89% kompanija ili je zadržalo ili povećalo svoje proračune za Inbound marketing. Među 47% ispitanika koji su povećali svoje proračune za Inbound marketing najčešće naveden razlog za to je bio “uspjeh u prošlosti sa Inbound marketingom “.

Marketeri sve više svoga proračuna za generiranje Lead-ova usmjeravaju na društvene medije i blogove. Ovo se posebno odnosi na mala poslovanja koja planiraju utrošiti mnogo više sredstava na društvene medije i blogove jer ovi kanali imaju tendenciju da privlače prave kupce. Prosječno povećanje proračuna za korporativne blogove i društvene medije u 2012 godini iznosi 21%.

Prema studiji HubSpot-a, ove godine će doći do povećanja korištenja društvenih medija. Impresivnih 25% ispitanika ocijenilo je da je njihov korporativni blog ključan za njihovo poslovanje a 81% korisnika navelo je korporativne blogove kao korisne.

Rezultati ovog anketnog istraživanja jasno su utvrdili da su Inbound Lead-ovi koštaju manje, ali da li su bolje kvalitete?

2

Pa, prema ovom istraživanju čini se da jesu. Lead-ovi koji dolaze putem Inbound linkova (referrals) imaju pet puta veću vjerojatnost da će postati kupci od Outbound Lead-ova.

Iako i B2C i B2B poslovanja mogu da steknu kupce kroz ispod prikazane medijske kanale, ipak se može vrlo jasno primjetiti razlika u učinkovitosti koja ovisi o vrsti poslovanja. Ova danas objavljena studija pokazuje da je najbolja platforma za B2B poslovanja profesionalana društvena mreža LinkedIn koju je 65 posto ispitanika navelo kao kanal putem kojeg stječu kupce, dok je 77% B2C poslovanja navelo da je steklo kupca uz pomoć Facebook-a.

3

U ovoj godini mala poslovanje planiraju da utroše 43% svojih proračuna na Inbound Marketing i 14% na tradicionalni marketing, dok će veća poslovanja potrošiti 21% za Inbound i 33% za Outbound marketing.

I velika i mala poslovanja prilagođavaju svoje marketinške napore fokusirajući se sve više na Inbound Marketing koji omogućuju korisnicima da ih pronađu.