facebook-shoppingPrva generacija online prodavnica unutar Facebook-a pokazuju se kao potpuni promašaj. Prema izvještaju Bloomberg-a, online trgovci zatvaraju svoje Facebook trgovine zbog nedostatka interesa i aktivnosti korisnika.

Ovo izvještaj predstavlja veliki udarac za Facebook ne samo zbog smanjenja prihoda već i zbog nadolazećeg izlaska na burzu.

Gamestop, JC Penney, Nordstrom i Gap spadaju u one kompanije koje su prošle godine otvorile i zatvorile svoje online prodavnice na Facebook-u. Glavni razlog za zatvaranje su naveli nezainteresiranost korisnika za kupovinu.

Facebook sa svojih 845 milijuna korisnika svojski se trudio da postane glavna destinacija za online kupovinu.

Bilo je velikih očekivanja od Facebook-a kao nove destinacije na kojoj bi ljudi kupovali, međutim, ispostavilo se da ne treba pokušavati prodavati stvari ljudima dok se druže sa prijateljima, jer za to neće biti interesovanja,

izjavila je Sucharita Mulpuru, analitičar u kompaniji Forrester.

Prošle godine mnogi investitori su pozdravili pokretanje tzv F-commerce kao nove dimenzije u online trgovanju, iznoseći predviđanja da će za vrlo kratko vrijeme ugroziti poslovanje Amazon-a i ostalih sajtova za online trgovinu. Naravno, svi su se vodili time da je Facebook najposjećenija web stranica u svijetu i da će to biti izuzetno lako unovčiti nudeći online prodavcima mogućnost pokretanja trgovina na društvenoj mreži koje bi mogle ponuditi nešto što konkurenti nemaju, društveni aspekt.

Mi jednostavno nismo imali onaj povrat investicij koji smo očekivali, tako da smo svoju online prodavnicu zatvorili. Za nas je Facebook mjesto na kom možemo komunicirati sa korisnicimana oko naše ponude, a ne mjesto za prodaju,

izjavio je direktor marketinga kompanije Gamestop.

Facebook je smatrao da F-commerce može biti posao koji bi mu vremenom donosio ogromnu online zaradu. Plan je bio da se napravi nešto slično kao sa online igrama od kojih Facebook uzima 30% od zarade. Ipak, očigledno da Facebook nije pravo mjesto za online prodavnicu ili jednostavno njegov koncept nije dovoljno dobar.

Može li F-commerce ipak uspjeti na društvenoj mreži kakva je Facebook, koja je zamišljena kao mjesto za druženje i dijeljenje stvari sa prijateljima, gdje griješi, u konceptu ili realizaciji?