TwitterTwitter konačno kreće u realizaciju plana, zarade od oglašavanja, pružajući malim poslovanjima način da se reklamiraju na ovoj mikrobloging platformi putem saouslužnog programa oglašavanja.

Kompanija Twitter juče je predstavila svoj samouslužni reklamni proizvod namjenjen malim poslovanjima. Program oglašivačima pruža dvije opcije, Promoted Tweets i Promoted Accounts, čineći ih dostupnim poslovanjima svih veličina, bez obzira na njihove budžete.

Promoted Tweets: Twitter će stalno pratiti tweets malih poslovanja, a zatim automatski promovisati onaj “najbolji”. Kompanija Twitter navodi da ovo “nisu tradicionalni oglasi” jer niko ne pravi oglas, ono što Twitter radi jeste da samo širi domet tweeta koji je već poslat.

Promoted Accounts: Twitter će analizirati aktuelne sledbenike a zatim potražiti i druge Twitter korisnike koji imaju slična interesovanja. Twitter će promovisati poslovanje tim ljudima kroz svoju funkciju “Who to Follow”.

Ova dva proizvoda omogućavaju geografsko ciljanje i tweeta i računa, i biće ponuđeni poslovanjima na pay-per- engagement (plaćanje po angažovanju) osnovi.

Šta to znači?

Sa Promoted Accounts, poslovanja će plaćati kada neki Twitter korisnik počne da sledi njihov nalog. Sa Promoted Tweets, oglašivač plaća za svaki klik, retweet, reply, ili favorite. Oglašavači mogu podesiti dnevno ograničenje troškova i odredite koliko su spremni da plate za svaki angažman.

Samouslužno oglašavanje je Twitter-ov prvi pravi pokušaj da postane konkurent na tržištu online oglašavanje. Twitter će za sada dati ekskluzivna prava korisicima American Express kartice i trgovacima.

Prema poslednjoj statistici, Twitter ima 140 miliona aktivnih korisnika koji šalju 340 miliona tweets dnevno. Predviđa se da će ukupni prikodi kompanije u 2012 godini biti 259.9 miliona dolara.