face

Platforma za prepoznavanje lica Face.com sa svojim novim API-jem može da skeniranjem fotografije otkrije koliko godina ima osoba na fotografiji.

Sa svojim sistemom za prepoznavanje lica, Face.com je izgradio dve Facebook aplikacije koje mogu da skeniraju fotografije i označe ih za vas. Face.com takođe nudi API za programere koji mogu da koriste ovu tehnologiju za prepoznavanje lica u svojim aplikacijama.

Sada ovaj najnoviji API update omogućava da skenirate fotografiju i odredite minimalnu, maksimalnu i procenjenu starost osobe na fotografiji.

Face.com se nada da će izgraditi tehnologiju u aplikacijama koja će pomoći u ograničavanju ili podešavanju sadržaja na osnovu starosti osobe koja želi da mu pristupi. Na primer, mobilna aplikacija bi mogla da skenira nečije lice a potom blokira dalji pristup ako utvrdi da se radi o suviše mladoj osobi da bi mogla da pristupi sadržaj za odrasle.

Pored ove funkcionalnosti za detekciju starosti osobe na skeniranoj fotografiji, Face.com navodi da ovo poslednje ažuriranje API-ja takođe donosi i poboljšanje od 30 odsto u preciznosti prepoznavanja lica kao i novi algoritam za prepoznavanje. Ovo najnovije ažuriranje API od danas je dostupno svim developerima.

Na ovom tržištu postoji još nekoliko kompanija među kojima su Cognitec sa svojim FaceVACS SDK i Bayometric, koji nudi FaceIt Face Recognition. Kompanija Google takođe je razvila tehnologiju za prepoznavanja lica namenjenu za Android 4.0 dok je kompanija Apple još prošle godine podnela zahtev za patentiranje tehnologije za prepoznavanje lica.

Ova tehnologija za skeniranje nečijeg lica i na osnovu toga određivanje starost, još uvek nije savršena ali daljim razvojem sigurno da će se ostvariti značajan napredak u pravcu što tačnijeg određivanja starosti osobe na skeniranoj fotografiji. Mogućnosti i primena jedne ovakve aplikacije svakako su velike.