ebook-1

Novi podaci iz Udruženja Američkih Izdavača pokazuju značajan porast broja čitalaca e-Knjiga. Prema novim podacima za mesec januar, vidljiv je značajan rast prodaje e-Knjiga u odnosu na isti period prošle godine, posebno se to odnosi na knjige namenjene mladima i deci.

U januaru 2011 godine, izdavači su prodali 3,9 miliona e-Knjiga za decu i mlade. Godinu dana kasnije, izdavači navode da su prodali fantastičnih 22,6 miliona e-Knjiga.

Ne beleže rast samo e-Knjige za decu i mlade, prodaja knjiga za stariju publiku takođe je zabeležila rast sa 66,6 miliona prodatih e-Knjiga u januaru 2011 na 99,5 miliona prodatih e-knjiga u januaru 2012 godine.

Prema podacima Udruženja Američkih Izdavača, e-Knjige svih vrsta sada računaju na 31,1 posto tržišta prodaje knjiga, što je porast od 6,3 posto u odnosu na januar 2011 godine.

Sve u svemu, Američki izdavači navode da je ovaj januara bio odličan mesec za njih. Ukupna prodaja u januaru porasla je za 27 odsto dok je prodaja u kategoriji deca i mladi porasla čak za 80,5 procenata.

Za dobre poznavaoce prilika na tržištu ovi podaci nisu veliko iznenađenje s obzirom da je od početka Američkih praznika (od novembra prošle godine) pa do sada, broj prodatih Tablet-a udvostručen. Amazon-ov Kindle Fire imao je izuzetan udio u tome. Od početka prodaje koja je počela u septembru 2011 godine, kompanija Amazon je izjavila da sedmično prodaje fascinantnih milion uređaja.

Za one malobrojne koji ne znaju šta je Kindle Fire, radi se o svojevrsnom hibridu, spoju e-reader i Tablet uređaja, sposobnim za pokretanje e-Knjiga ali i za surfanje Internetom, pokretanje aplikacija, slanje e-maila, prikaz video sadržaja i još mnogo toga. Sa cenom manjom od 200 dolara, što je mnogo manje od Apple iPad, Kindle Fire postigao je veliki uspeh tokom praznika.

ereader