Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Kako objaviti vlastitu e-Knjigu?

29 0 komentara

e-knjiga

Imate znanje u nekoj oblasti koje želite da podelite sa drugima? Želite da prodajom e-Knjige ostvarite online zaradu? Bilo kako bilo, objavljivanje vlastite e-Knjige može potencijalno da vam donese jako veliku online zaradu, online reputaciju i vrlo efikasnu promociju.

Pitate se, zašto napisati i objaviti e-knjigu?

Broj čitalaca e-Knjiga skoro se udvostručio od decembra 2011 do januara 2012 godine. Takođe, prema poslednjim istraživanjima svaki četvrti Amerikanac sada koristi Tablet, koji je sposoban da čita elektronske knjige a Kindle aplikacija za čitanje e-Knjiga takođe je dostupan na gotovo svakom pametnom telefonu.

Objavljivanje e-Knjige, osim online zarade pruža vam neograničene mogućnosti u proširenju dosega vašeg poslovanja ili vaših ideja. Sa kvalitetnom e-Knjigom, vaše reči mogu dovesti do akcije, priče i ideja koje će izgraditi poverenje i odnose sa vašom publikom. Objavljivanje e-Knjige može pružiti vašem poslovanju konkurentsku prednost koja će rezultirati sa povećanjem vašeg kredibiliteta i vidljivost na tržištu.

Nažalost, tržište prodaje e-Knjiga je fragmentirano. Objavljivanje e-Knjige znači raditi direktno sa brojnim kompanijama koje imaju sopstvene formate, pravila i svoje sisteme. Amazon je još uvek lider na ovom tržištu, međutim Apple i Barnes & Noble takođe imaju solidne baze korisnika svojih uređaja. Prema nekim podacima Amazon drži oko 60 odsto tržišta prodaje e-Knjiga, dok Barnes & Noble ima oko 30 odsto a Apple oko 10%.

Sa ovim saznanjem ko su lideri na ovom tržištu jasno je da ćete morati vašu e-Knjigu pripremiti za ove tri platforme.

Prvo što trebate uraditi svakako je da napišete knjigu i definišete publiku kojoj bi ona bila namenjena.

Definišite svoju publiku

Bez ciljne publike, vaša e-Knjiga će biti praktično beskorisna. Bez ciljne publike nećete uspeti povećati web promet, broj pretplatnika, izgraditi poverenje ili ostvariti očekivanu online zaradu.

Potrebno je da postavite sebi nekoliko pitanja:

 • Ko je moja ciljna publika?
 • Šta je to što im se dopada?
 • Šta je to što mogu da im ponudim za njihovo vreme provedeno u čitanju e-Knjige?
 • Kako sa e-Knjigom izgraditi odnos sa svojim čitaocima? Da li sama tema knjiga treba to da uradi ili ćete ih dodatno motivisati i inspirisati sa idejama i primerima? Šta je glavna svrha izdavanja e-Knjige?

Bitne stvari kod pisanja e-Knjige

S obzirom da imate definisanu publiku možete početi sa pisanjem knjige. Najbolje bi bilo da za pisanje knjige koristite Microsoft Word zbog formatiranja koje vas očekuje kasnije.

Nekoliko stvari treba imati u vidu prilikom pisanja e-Knjige:

 • Umetanje preloma stranice kada završite sa poglavljem, kako bi eliminisali nepotrebne razmake tako da čitalac može odmah ići na sledeću stranicu. Na primer, kada napravite sadržaj knjige uradite prelom stranice, kada završite sa pisanjem uvoda, opet uradite prelom stranice.
 • Nemojte koristiti zaglavlja, podnožja ili neke ne standardne fontove jer oni neće biti prevedeni. Potrebno je da koristite standardne fontove kako ne bi imali problema pri konvertovanju sadržaja u format e-Knjige.

Priprema za objavljivanje e-Knjige

Napisati knjigu nije ni malo lako ali treba reći i da je formatiranje e-Knjige takođe zahtjevno jer svaki prodavac e-Knjiga ima svoja pravila, od ilustracija do uvlačenja prvog reda teksta ili načina formatiranja nabrajanja (korišćenje bullets-a). Koliko je ovo bita stvar govori i to da na Amazon-ovom forum ima preko 3000 tema o formatiranju sadržaja.

E-Knjigu možete konvertovati sami ili platiti nekome da to uradi za vas. Savjet bi bio da ipak nekoga angažujete da to uradi za vas, cene se kreću od 50 do 100 dolara. Profesionalne servise za konvertovanje e-Knjige možete pronaći na Amazon-u.

Vaša e-Knjiga mora biti konvertovana u Kindle (KF8 i AZV) ili ePub format. ePub format je najrasprostranjeniji format koji se zasniva na XML-u. Ovaj format podrzavaju i Apple i Barnes & Noble. Osim u slučaju Amazon-a, ePub format je standard, svaki izdavač e-Knjige će vam bez problema konvertovati Microsoft Word dokument u ePub format, a većina će vam dozvoliti i da download-ujete konvertovanu ePub datoteku kako bi je pregledali. Za besplatno čitanje vaše ePub datoteke koristite Adobe Digital Editions.

Nakon što vašu knjigu pošaljete servisu koji će je formatirati, vi ćete je dobiti nazad u .doc formatu. Potrebno je izdvojiti vreme kako bi je pregledali i uverili se da sve izgleda dobro. Može se desiti da ste izgubili ili da se ne prikazuju neki karakteri usled korišćenje nekog ne standardnog fonta, tako da je potrebno sve dobro pregledate.

Takođe, potrebno je pripremiti više verzija, .doc datoteka će biti primarna ali sigurno da ćete želeti da imate e-Knjigu i u nekim drugim formatima kao što je PDF. Isto tako, potrebno je kreirati i isečak knjige, kao i pripremiti opis u različitim dužinama. Ovo će vam biti potrebno kada budete e-Knjigu slali prodavcu.

Napravite koricu, omot (Cover) za knjigu. Iako je vaša knjiga u elektronskom formatu, i dalje trebate kvalitetu (300 dpi) koricu za knjigu, jer će vam ova slika pomoći da promoviše svoju e-Knjigu na sajtovima prodavac a može vam doneti i dobro rangiranje na stranicama za pretragu slika. Koricu možete dizajnirati sami na primer u Photoshop-u, ili možete angažovati nekoga da to uradi za vas. Napraviti koricu, omot, za knjigu podrazumeva da imate i prednju i zadnju sliku, baš kao kod štampanog izdanja. Ovo vam je potrebno jer neki servisi to zahtevaju a takođe će to to moći iskoristiti i za štampano izdanje, ako se nekada za njega odlučite.

Što se tiče priprema za objavljivanje e-Knjige potrebno je uraditi još nekoliko stvari.

 • ISBN broj – Međunarodni Standardni Broj Knjige je jedinstveni kod koji se dodeljuje svakoj knjizi. ISBN broj je obavezan za sve štampane knjige, ali on u većini slučajeve nije obavezan za e-Knjige jer ga većina prodavaca ne zahteva. Jedini razlog zašto vam je on potrebno jeste zato što na njemu insistira Apple. Kompanija koja se zove Bowker upravlja ISBN brojevima i treba reći da će vas on koštati 125 dolara.
 • Napravite svoj blog – Dobar savet bi bio da napravite blog na kome bi mogli promovisati knjigu ali i sebe kao autora. Na vašem blogu bi mogli predstaviti svoju knjigu, neke njene zanimljivosti i primere kao i sve sajtove na kojima se vaša knjiga može kupiti. Takođe, korisno bi bilo iskoristiti društvene medije za promociju kako vaše knjige tako i vas kao autora. Blog i promocija na društvenim medijima svakako da će biti od velike koristi u privlaćenju potencijalnih kupaca na sajt prodavca.
 • PayPal račun – Otvorite PayPal račun kako bi prodavac mogao da vam uplaćuje novac od prodaje e-Knjige.
 • Cena e-Knjige – Većina e-knjiga danas prodaje se po ceni od 9.99 dolara. Naravno. vi možete staviti i veću cenu ali onda ćete od prodavca verovatno dobiti i manji procenat od prodaje. S druge strane, ako stavite nižu cenu, vaša knjiga mi mogla izgledati jeftino. Isto tako, ako je vaša knjiga kratka, do 45.000 reči, cena bi morala biti manja od 9.99 dolara. Takođe ćete naći da neki prodavci imaju klauzule po kojima ne možete naplaćivati spustiti prodajnu cenu knjige na negim drugim mestima, što praktično rezultira da imate jednu jedinstvenu cenu za sve platforme.
 • Zarada od prodaje e-Knjige – Većina prodavaca će vam ponuditi između 60 i 70% od prodaje. U suštini, vaša zarada od prodaje knjige biće oko 7 dolara.
 • Informišite se o svojim pravima kao autora – Online prodavci imaju različite uslove koji se odnose na prava autora e-Knjige. Stoga je veoma važo da se upoznate sa uslovima svakog prodavca kako ni na koji način ne bi bili oštećeni kao autor.
 • Digital Rights Management (DRM) – Ovaj termin označava različite metode za ograničavanje korišćenja digitalnih sadržaja u cilju sprovođenja copyright-a. Najčešće vrste podataka za koje se DRM koristi su muzika, filmovi, igrice i e-Knjige. S obzirom da je piraterija realnost, na vama je da odlučite da li ćete zaštiti vašu knjigu ovom tehnologijom za upravljenje digitalnim pravima, koja u suštini sprečava da se vaša knjiga deli sa drugim čitaocima. DRM će zaključati vašu e-Knjigu na račun čitaoca i usluge od koje je knjiga kupljena. Važno je znati da jednom kada donesete odluku o DRM, na većini izdavačkih platformi nećete kasnije moći promenitu vašu odluku.
 • Revizija e-Knjige – Vi u svakom trenutku možete da napravite izmene u vašoj e-Knjizi, bilo da ispravljate pravopisne greške ili da dodajete novi materijal.

Sada kada znate šta vam treba, možemo se okrenuti specifičnostima koje svaki od tri najveća izdavača zahteva.

Kako objaviti e-Knjigu za Amazon Kindle

Amazon, kao lidera na ovom tržištu, bi trebao da bude vaša prva destinacija. Uploading proces za Amazon Kindle Direct Publishing je veoma jednostavan, potrebno je obezbediti informacije o knjizi i autoru, ključne reči, isečke i svoj DRM izbor, a zatim poslati svoju knjigu na pregled. Uglavnom, vaša e-Knjige bi trebala biti online i dostupna na Amazon prodavnici u roku od 24 sata.

Amazon-ov royalty system verovatno će vam se učiniti kompleksnim, ali u suština vi ćete zaraditi oko 70 odsto od prodaje knjige pod uslovom da je njena prodajna cena između 2.99 i 9.99 dolara.

Jedna zanimljiva opcija je Amazon-ov KDP Select program. KDP Select program je opcija koja ima godišnji fond od 6 miliona dolara posvećen nezavisnim autorima i izdavačima. Ako se odlučite da vaša e-Knjiga bude ekskluzivno na Kindle Store u trajanju od najmanje 90 dana, steći ćete pravo da knjiga bude uključena u Kindle Owners’ Lending Library a moći ćete ostvariti procenat iz ovoga fonda na osnovu toga koliko često je vaša knjige pozajmljivana. Pored toga, izborom KDP Select, imaćete pristup novom setu promotivnih alata, koji ukljućuje i mogućnost da ponudite vašu knjigu besplatno u trajanju od 5 dana, svakih 90 dana. Više o ovome pročitajte na Amozon-ovim stranicama posvećenim KDP Select programu.

Amazon ima svoj format nazvan KF8 (Kindle format 8), ali otpremanja u ePub .doc datoteke takođe će raditi bez problema. Treba reći da Amazon ne zahteva da vaša knjiga ima sadržaj. Vaša e-knjiga će izgledati jednako dobro i na Kindle i na Amazon sajtu, sa opisom knjige, informacijama o autoru i tako dalje.

Barnes & Noble Nook/PubIt

Vaša zarada od prodaje e-Knjige na Barnes & Noble manja je nego na Amazon-u iznosi negde oko 65% za većinu knjiga sa cenom između 2.99 i 9.99 dolara ali Nook je dovoljno velika platforma da zaslužuju da se u nju uloži vreme potrebno za objavljivanje knjige. Procedura objavljivanje e-Knjige skoro je identična onoj za Kindle. Potrebno je popuniti obrazac i otpremiti svoju ePub .doc datoteku. Sadržaj je takođe opciona stvar kao i kod Amazon-a.

Jedna od lepih karakteristika Barnes & Noble's PubIt sistema je u tome što uključuje offline aplikaciju, Nook for PC eReading, koju možete koristiti za lakše pregledanje svoje knjige. Barnes & Noble obećava da će nakon upload-a vaša e-Knjiga biti online u roku od 24 do 72 sata.

Apple iBooks

Vaš deo od prodaje e-Knjige na Apple iBooks iznosiće 70%. Važno je da znate da vam je za direktno objavljivanje na Apple iBook potrebno da imate Mac. Vlasnici PC-a mogu se poslužiti agregatorima, kao posrednicima (poput Smashwords, Lulu itd.) kako bi rešili ovaj problem ali će to onda rezultirati sa nešto nižom provizijom od prodaje.

Da biste počeli, prijavite se za Paid Books Account (svoju knjigu možete ponuditi besplatno preko različitih mehanizama), koristeći svoj Apple ID. Popunite tražene lične informacije i pričekajte na odgovor koji će vam stići putem e-maila, kojim Apple odobrava vašu prijavu. Nakon pozitivnog odgovora sledi popunjavanje dodatnih obrazaca.

Apple zahteva da vaša knjiga ima ISBN broj i da je u ePub formatu. Iako će ostali prevesti vašu .doc datoteku umesto vas, Apple neće. Za konvertovanje vaše knjige možete da koristite bilo koji od velikog broja alata za konvertovanje knjiga u ePub format. Zatim, pomoću iTunes Producer softvera (zbog toga je potreban Mac), konačno možete da objavite vašu e-Knjigu. Objava knjige na iBookStore može potrajati danima, tako da vas to ne iznenadi.

Na kraju, da pojasnimo šta su agregatori. Agregatori se u stvari postavljaju kao posrednici između vas i prodavca a takođe mogu i sami da prodaju e-Knjige. Što se tiče korišćenja agregatora, u principu radi se o procesu koji je otprilike ista kao kod prodavaca, vaše je da upload-ujete knjigu, napravite koricu (omot, cover), napravite opis knjige i ostalo. Nakon toga agregator preuzima dalji rad sa prodavcima. Treba reći da agregatori to ne rade besplatno, njihov procenat je otprilike isti onaj koji uzima Amazon, Barnes & Noble ili Apple. Sve u svemu, koristite li usluge agregatora možete računati da ćete od prodaje e-Knjige zaraditi oko 50%.

Nadamo se da će ovaj članak biti od koristi onima koji su razmišljali o objavljivanju svoje e-Knjige.

Written by admin

28 Marta, 2012 at 9:09 pm

29 0 komentara to 'Kako objaviti vlastitu e-Knjigu?'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Kako objaviti vlastitu e-Knjigu?'.

 1. […] januaru 2011 godine, izdavači su prodali 3,9 miliona e-Knjiga za decu i mlade. Godinu dana kasnije, izdavači navode da su prodali fantastičnih 22,6 miliona […]

 2. Hvala na ovako divno objasnjenom clanku. Odlican tekst.

  Sladjana

  3 apr 12 at 19:55

 3. Hvala na jasnoci, konciznosti i podrsci za ovakav nacin objavljivanja. Zaista koristan tekst.

  Dragana

  16 jul 12 at 14:35

 4. Sve pohvale ya vas. Danima sam trayila informacije. Hvala od srca.

  astrowixi

  23 okt 12 at 17:17

 5. Hvala puno na informacijama.

  dk

  24 okt 12 at 21:07

 6. Hvala na informacijama !

  Tamara

  17 dec 12 at 11:30

 7. […] donese i vrlo značajnu online popularnost, reputaciju i vrlo efikasnu promociju. U članku “Kako objaviti vlastitu e-Knjigu?” objasnili smo kako objaviti eKnjigu na tri najznačajnije platforme, Amazon Kindle, […]

 8. […] Amazon je najveći prodavac e-Knjiga koji drži više od 60 posto ovog iznimno unosnog tržišta. Naravno, za očekivati je da kod pisanja Kindle Worlds priča postoji nekoliko smjernica koje potencijalni autori moraju slijediti pa tako Amazon ne prihvaća pornografiju, uvredljiv sadržaj, nelegalne ili nezakonite sadržaje i priče koje smatra da bi proizvele loše iskustvo kupca. Štoviše, Amazon neće prihvatiti prekomjerno korištenje naziva branda ili uključivanja naziva branda s ciljem reklamiranja ili promocije a vaša priča također ne smije sadržavati elemente bilo koje knjige zaštićene autorskim pravima, isto se odnosi na film ili sve drugo izvan elemenata Kindle Worlds platforme. […]

 9. Mislim da ste o.k. Za neka sitna ulaganja omogucili ste anonimusima koji su uglavnom vrlo talentovani, da isplivaju na povrsinu popularnosti. Zarada kolika god da je, godi, jer pisac dostize vrhunac svojim delima. Pozdrav…

  Bosko

  6 okt 13 at 16:53

 10. “solentro” svedska firma ima vec sve uradjeno i servisirano za svakog pisca a i amatera da se promovise kroz e izdanje ili klasicno.sad je stvar savjesti drustva a i samog pisca kome dati hljeb napisani,a zna se sta to nosi sa sobom.dakle,tu vrstu odgovornosti mi jos ne kontamo,i to jos za koju banalnu cijenu ljudi to rade.nemam rijeci da opisem osjecaj.

  mina radosavljev

  30 maj 14 at 19:08

 11. Napisao sam knjigu Svet pripada onima koji pokusavaju + 10 000 aforizama. Knjiga nije prevedena na engleski jezik vec je na srpsko.hrvatskom jeziku. Stampao sam samo jedan primerak kao i na CD. Knjiga ima 1208 stranica. Knjiga sadrzi moje memoare, 10 000 aforizama, pjesme, viceve, grafite, … i autobiografske slike na 80 strana. Invalid sam i ne mogu pronaci sredstva za stampanje, izdavanje, E.izdavanje itd. Knjigu sam kucao na kompjuteru sa jednim prstom sest godina. 10 000 potpisanih aforizama sam odabrao od milion procitanih u mome dvadesetogodisnjem hobiju u sakupljanju aforizama. Knjiga je velika i teska otprilike kao biblia i zelim naci sponzora za prevod i E/izdavanje. Moj procenat zarade nije mnogo vazan. Bitno je da mi knjiga ne zavrsi na tavanu ili podrumu. Unapred zahvalan. Neznam ni nacin kako da objavim E/izdavanjem knjigu. Mile Susnjar 013/372 800 i 064/671 33 21.

  mile susnjar

  7 okt 14 at 15:28

 12. xvala na clanku

  tamara

  3 jan 15 at 08:24

 13. Mislim da kindle ne podržava srpski jezik, tako da ta priča o e-knjizi na srpskom jeziku, koja bi bila objavljena na Amazonu ne drži vodu.
  Što se tiče štampanih knjiga, to je moguće objaviti na Amazonu, na srpskom jeziku, ali je problem cena. Nakon uploada knjige, obračuna se minimalna cena, bez vaše zarade, a ta cena nije mala za naše tržište. recimo, knjiga od 500 strana, bez zarade,košta oko 16.00 dolara. Doduše, na evropskom amazonu to može da košta jeftinije. Bez zarade, knjiga od 500 strana iznosi 12.70 eura. ali, pitanje je, zašto bi prodavai knjigu bez zarade. Takođe, na tu cenu se dodaju troškovi isporuke…mislim da je oko 3 dolara. Što se domaćeg poreza tiče, stanje je “kakokad”, a ako ga bude, on iznosi 10 %. tako da, nije problem objaviti na Amazonu knjigu, koja će biti u štampanom obliku. Problem je, prodati je.

  Dragan

  19 feb 15 at 18:41

 14. Upravo… E-book je Citan bez greske, ali ga amazon ne odobrava. Bar meni su nakon 4 dana online uocili gresku i skinuli knjigu sa trzista

  Emma

  21 jul 20 at 13:36

 15. Potreban mije kontakt sa profi servisom za formatiranje teksta knjige.

  milan miličić

  27 apr 15 at 14:29

 16. Super informacije! Napisala sam knjigu u dvojezičnoj formi: na bosanskom i engleskom jeziku. Želim je publikovati preko Amazona u formi e-knjige. Je li to problem? Uradila sam i korice, biografiju autora – sve dvojezično i prebacila u pdf format.Da idem dalje u proceduru?
  Pozdrav

  Azemina Klobodanović

  29 maj 15 at 19:14

 17. treba provjeriti što se jezika tiče, mislim da mora biti isključivo english

  http://www.freepisac.blogspot.com

  free pisac

  27 sep 15 at 00:02

 18. Tekst je super.
  Samo sam hteo da kazem da kod nas postoji firma odnosno agregator koja objavljuje knjige. Koga interesuje neka poseti http://www.digitalneknjige.com

  Ivan

  25 okt 15 at 13:51

 19. Sve za pare, I sam zivot vam je dragoceniji od para, nije ni cudo sto se ubijate da bi do njih dosli..

  Dragan Micic

  9 nov 15 at 12:30

 20. Molim Vas znaci molim vas da me netko nazove ko ima informacije i vec je upoznat sa amazon publiciranjem knjiga .. 098 9655 698 ( inace Ante iz Hrvatske sam ) eto stvarno borbe vodim ne znam sta sve nisam cito tamo i po amazonu ma nema di nisam jednostavno previse ali PREVISE informacija i nikako se ne mogu snac .. napisao sam knjigu i molim Vas nek netko ko je upoznat me nazove ..

  Ante

  15 jan 16 at 18:35

 21. […] Tekst preuzet sa sajta http://www.onlinetrziste.com. Ceo tekst pročitajte ovde. […]

 22. […] Preporučujemo vam vrlo zanimljiv članak “Kako objaviti vlastitu e-Knjigu?”. […]

 23. Mene zanima koliko bi koštalo kad bih izdavala knjigu?

  Minela

  29 aug 16 at 01:04

 24. Koliko bi me koštalo izdanje knjige,i šta bi mi sve bilo potrebno pre izdanja?I koju bi ja garanciju mogao imati?

  boban anđelković

  21 feb 17 at 07:48

 25. Objavo sam dve knjige na amazomu (Hercules – birth of a legend i Hercules -The road to immortality). U međuvremenu sam poželeo moje knjige da objavim na srpskom jeziku u digitalnoj formi. U amazon sam poslao 4 knjige, od kojih je jedna odmah bila blokirana (Hekules – rađanje jedne legende), pa očekujem i druge da mi blokiraju.
  Kasnije sam poslao u “Barnes & Noble’s PubIt”. knjigu su mi primili, ali samo za tržište Amerike. Pošto sam imao želju da otvorim web stranicu i na njima izložim svoje knjige na srpskom, meni ta opcija nije odgovarala, jer naši ljudi ne bi mogli da kupe te knjige.
  Kod nas postoje neki agregatori (e-knjižara) koji vam traže 99 eura da vam pošalju knjigu na srpskom jeziku, pa čak traže da potpišete ugovor da oni primaju pare i da vam ih daju posle 4-5 meseca,zadržavajući procenat za sebe. Meni je to veoma summjivo, jer te knjige ostaju bez zaštite od piraterije.
  Želim da konstatiram da amazon i ostali digitalni izdavači knjiga NAMERNO ne žele da prodaju knjige, ne samo na srpskom, Hrvatskom, već na svim slovenskim jezicima bez izuzetaka. Zašto je to tako odgovorite sami. Samo molim vas nemojte da kažete da to njima odgovara, pa zato i tako rade. Istina je mnogo dublje prirode.

  Slobodfan Ivanovic

  24 maj 17 at 21:58

 26. Slobodane, jeste li zadovoljni prodajom svoje dvije prve knjige na Amazonu? Jeste li tražili profesionalnog prevodioca na engleski? Ja upravo prevodim svoj roman sa b/h/s na engleski i planiram ga objaviti kao e-knjigu, jer mi je u BiH teško naći izdavača/finansijera iako imam dobre recenzije.

  Laila

  18 okt 17 at 08:54

 27. Objavio sam e-knjigu na KDP Amazonu. Sada želim izvršiti neke ispravke u tekstu. Molim Vas za instrukciju kako to da uradim. Hvala. Srdačan pozdrav!

  Tomislav

  21 jan 19 at 15:38

 28. LP

  samo kratko da pitam, kako ste uspjeli objaviti na Amazonu? Meni su danas skinuli e-book sa prodaje jer jezik koji je postavljen u stavkama, nije bio jezik kojim je napisana knjiga. ALI u STAVKAMA nema niti jedan nas jezik. Kako ste zaobisli tu proceduru?

  LP

  Emma

  21 jul 20 at 13:34

 29. Pozdrav. Ovog časa sam pročitala i interesuje me sljedeće: ja uradim sve potrebne korake za izradu E-knjige? Kako da obezbjedim da zaista imam zaradu svaki put kad ju netko kupi? Ne znam jesam li se dovoljno spretno izrazila. Interesuje me kako da ju objavim a da ju netko ne provali i ne uzme bez da mu nisam uspela naplatiti. Na što trebam obratiti pažnju?

  Srdačno.

  Miljenka

  6 jan 20 at 20:18

Ostavi komentar