zyngaKompanija Zynga koja je tvorac planetarno popularnih društvenih igara kao što su FarmVille i CityVille, odlučila je da postavi svoju vlastitu gaming uslugu. To znači da će sada svi ljubitelji biti u mogućnosti da igraju igre na platformi izvan Facebook-a, Google + i MySpace-a.

Online zarada kompanije Zynga dolazi od oglašavanja ali i od prodaje virtualnih dobara kao što su alati, za koje korisnici plaćaju pravim novcem. Trenutno je situacija takva da većina Zynga igara mora da se igra na društvenoj mreži Facebook, koji uzima 30% od svake prodaje.

Zynga, čiji naslovi imaju više od 200 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, ostvaruje 95 posto svoje zarade posredstvom Facebook-a.

Kada jedna tako moćna gaming kompanija kakva je Zynga pokrene vlastitu platformu kako bi se otrgla ovisnosti isključivo od Facebook-a, onda to svakako može da potkopa kredibilitet Facebooka kao platforme za igranje. Također, ovaj potez bi mogao značiti i pomeranje društvenih igrica i zarade koju one donose prema mobilnim platformama.

Kompanija Zynga navodi da re-dizajnira svoj web sajt i koji treba da bude spreman da dočeka sve korisnike već krajem ovog mjeseca. Novi web sajt treba da omogući brže igranje a tu će biti i značajke Live Chat kao i Message Board, koje omogućavaju komuniciranje između igrača.

Pet najboljih Zynga igara će biti dostupne za igranje na novom sajtu Zynga.com, uključujući i CastleVille, CityVille i Words with Friends.

Treba reći da će korisnici i dalje morati da se prijavljuju koristeći svoje Facebook ID te će sve prodaje virtualnih dobara u igrama morati obavljati sa Facebook Credits.

Cilj novog web sajta nije da preseli korisnike sa Facebooka, već da omogući korisnicima da razdvoje svoje Facebook profile od svojih navika za igranje online igara. Mi samo želimo da svojim igračima omogućimo da igraju naše igre kako na Facebook-u tako i na svojim mobitelima i negdje drugdje na Web-u, tako da ne moraju biti ograničeni samo na jednu destinaciju,

priopćio je Manuel Bronstein, generalni direktor Zynga.com

Važno je naglasiti da će Zynga.com također nuditi i igre drugih kompanija, među kojima su Row Sham Bow i MobScience koje su tvorci Facebook igara Woodland Heroes i Coffee Bar.

Inače, kompanija je osnovana 2007 godine pod nazivom Presidio Media. Godinu dana kasnije osnivač Mark Pincus mijenja naziv kompanije u Zynga. Kompanija je tvorac nekoliko najuspješnijih društvenih igara među kojima su FarmVille, CityVille, Mafia Wars, Empires & Allies i Zynga Poker.

Takođe, dionice kompanije skočile su 10 posto, na 14,48 dolara nakon objavljivanja vijesti o pokretanju vlastite gaming usluge.