Dream-ON-aplikacija

Zamislite da možete izabrati što večeras da sanjate. iOS aplikacija Dream:On tvrdi da utječe na vaše snove. Ovo će vas sigurno podsjetiti na film Totalni Opoziv (Total Recall), ali čini se da iza aplikacije ipak stoji znanost.

iOS aplikacija Dream:On predstavljena je na Međunarodnog Festivalu Znanosti održanom u Edinburgh-u od strane psihologa profesora Richard Wiseman. Dream:On aplikacija podupire koncept da nisu sva spavanja ista. Većina naših snova dešava se tijekom REM faze sna, tijekom koje su naši umovi također osjetljivi i na druge podražaje i to je ono na čemu se zasniva i što želi kapitalizirati Dream:On aplikacija.

Prema demonstraciji, prije spavanja vi treba da stavite vaš iPhone, iPad ili iPod Touch pored jastuka, blizu vaše glave, Dream:On će tada početi sa praćenjem vašeg spavanja. S obzirom da je bazirana na pokretu, aplikacija će najbolje raditi kada je samo jedna osoba u krevetu, no profesor Richard Wiseman tvrdi da će aplikacija jednako dobro raditi i kada je prisutno više osoba.

Kad Dream:On aplikacija osjeti da ste počeli da sanjate, počet će sa puštanjem “glazbe” koja je dizajnirana sa ciljem stvoranja željenog sna, tj. sanjat ćete snove koje ste željeli.

Naravno tu je i Prodavnica Snova. Putem “Dream Store” imate mogućnost da odaberete vrstu sna koju želite, što definitivno podsjeća na Totalni Opoziv. Trenutno postoje samo dvije besplatne glazbe dok je za sve ostale potrebno platiti 1,10 dolara.

dream store

Važno je naglasiti da je cijela ova ideja još uvijek u eksperimentalnoj fazi a da ste vi, sanjar, dio nje.

Kreirali smo jedan novi način sudjelovanja u masovnom eksperimentu. Znanost još uvijek relativno malo zna o sanjanja tako da ova aplikacija može biti izuzetan iskorak u pravcu mjenjanja naših snova ali i njihovog snimanja i praćenja,

priopćio je profesor Richard Wiseman.

Dream:On predstavlja engine za praćenje i optimizaciju, koji se mijenja na osnovu vaših povratnih informacija, tako da ćete morati zapamtiti da treba da snimiti svoje snove i doživljaje. Profesor Wiseman ističe da je moguće da će biti potrebno da prođe nekoliko noći prije nego što aplikacije počne da utječe na vas, s obzirom da se sposobnost uključivanja vanjskih podražaja u snove, u ovom slučaju glazbe, razlikuje od čovjeka do čovjeka.

Aplikacija omogućava da pogledate grafikon vaših pokreta tijekom spavanja, a također ćete moći označiti i vaše Facebook prijatelje koji se pojavljuju u snovima, i dodati kratak opis onoga što se dogodilo.

Dream:On aplikacija kompatibilna je sa iPhone 3GS i noviji, iPod Touch 3. generacije i noviji kao i sa iPad na kom mora biti instaliran iOS 5.0 ili noviji.