Kevin-Systrom-instagram

Juče je objavljeno da je najveća društvena mreža na svetu kupila Instagram. Izvršni direktor i jedan od osnivača Instagram-a Kevin Systrom zaradio je 400 miliona dolara prodajom svog dve godine starog startup-a Facebook-u za milijardu dolara.

Nekoliko izvora navodi da Kevin Systrom poseduje 40 odsto kompanije koju je osnovao, ako se to pokaže kao tačno, Kevin Systrom će zaraditi 400 miliona dolara ili 725.000 za svaki dan postojanja Instagram aplikacije, koja je pokrenuta 6. oktobra 2010 godine.

Suosnivač Mike Krieger navodno ima 10 odsto udela što mu ovom prodajom donosi 100 miliona dolara. Ostalih 13 zaposlenih će podeliti 100 miliona dolara a podela će se vršiti na osnovu toga koliko dugo je neko radio u kompaniji Instagram.

Investitori će takođe lepo zaraditi. Benchmark Capital koji je 2011 godine predvodio prvu rundu ulaganja u Instagram vrednu 7 miliona dolara, poseduje 18 odsto udela, dok Andreessen Horowitz i Baseline Ventures imaju oko 10 odsto udela u kompaniji.

Ako se druga runda ulaganja u Instagram vredna 50 miliona dolara od prošle nedelje potvrdi, to će značiti da su ti investitori za samo nedelju dana udvostručili svoj novac jer je tada Instagram vrednovan na 500 miliona dolara.