google-analytics

Brandovi će po svemu sudeći dobiti još jedan u nizu poticaja za izgradnju svog prisustva na Google + društvenoj mreži. Prema najnovijim izvještajima Google će svoju društvenu mrežu uskoro povezati sa Analytics.

Nekoliko različitih izvora prikazalo je navodno povjerljivu Google prezentaciju na kojoj se predstavlja mogućnost praćenja aktivnosti Google + stranica s Google Analytics.

Facebook, koji je danas objavio da je kupio Instagram, odavno je brandovima ponudio svoje podatke vezane za web promet na stranicama međutim, Google-ov proizvod je daleko sofisticiraniji.

U ovom trenutku nije izvjesno da će korisnici ikada biti u mogućnosti da prate vlastite stranice, ali je gotovo sigurno da će brandovi uskoro to moći.

Prema nekim screenshots, kompanija Audi izgleda da već koristi ovu mogućnost.

analytics_google_plus

Da bi mjerili stranice potrebno je samo da napravite novi profil u Analytics a potom jedinstveniID za praćenje da ubacite u postavke Google + stranice, na isti način trenutno može mjeriti Picasa Web Album. Također, postoji gumb sa kojim možete izravno iz Google + stranice napraviti novi Analytics profil. Mjerenjem stranice na ovaj način statistika je odvojena od postojećih profila tako da je ne možete kombinirati sa postojećim profilom svoje vlastite web stranice.

Također je važno napomenuti da su ostala Google vlasništva poput Picasa odavno integrirana s Google Analytics tako da ima smisla da je društvena mreža sljedeća na popisu.