facebook-yahoo

Facebook je na nedavnu tužbu Yahoo-a sada odgovorio sa kontratužbom. Prošli mjesec, kompanija Yahoo navela je tvrdnje da najveća društvena mreža krši 10 njenih patenata među kojima su sustav i metode za oglašavanje na Web-u.

Sada je društvena mreža Facebook pokrenuala kontratužbu, tvrdeći da je Yahoo prekršio njene patente koji se odnose na označavanje fotografija, oglašavanje i online preporuke.

Nakon objave kontratužbe kompanija Yahoo priopćila je da su navodi Facebook-“neutemeljeni”.

Mnogi stručnaci navode da bi nedavna Facebook-ova kupovina 750 patenata od IBM-a trebala da pomogne društvenoj mreži u ovoj parnici sa Yahoo-om ali i da se izbjegnu neke buduće. Do kraja 2011 godine, Facebook je držao samo 56 patenata, usporedbe radi, Yahoo posjeduje oko 1.000 patenata.

Yahoo u svojoj tužbi tvrdi da se Facebook-ov cjelokupan model društvene mreže temelji na njegovoj tehnologiji, a da su također povrijeđena prava vezana za poruke, kontrolu privatnosti, oglašavanje, prilagodbu i društveno umrežavanje.

Mnogi dobri poznavaoci ove materije navode da ovakve parnice mogu da traju godinama, i da se obično završavaju tako što strane jednostavno pristanu da licenciraju patente jedni drugima.

Facebook se priprema za inicijalnu javnu ponudu dionica na burzi koja bi mogla vrijednovati društvenu mrežu na oko 100 milijardi dolara.

S druge strane, Yahoo koji je u posljednjih nekoliko godina borio protiv konkurencije u koju spadaju i Facebook ali i Google, danas ima tržišnu vrijednost od 18.3 milijarde dolara.

Nakon što je objavljena kontratužba Faacebook-a, vrijednost dionica kompanije Yahoo pale su za 28 centi tako da im je sadašnje vrijednost 15,18 dolara po dionici.