working with computer

Članci koje pišete imaju efekta onda kada do čitaoca dopre vaša poruka. Efikasno online pisanje ne znači da svaki čitalac treba da pročita svaku reč koju napišete, čak i ako pročitaju, istraživanja pokazuju da će zapamtiti svega 10 odsto onoga što su pročitali.

To znači da oni vrlo brzo i efikasno kupe informacije koje su im bitne a potom idu dalje.

Različiti ljudi će čitati vaše postove, zašto su se odlučili da pročitaju određeni članak razlikovaće se od čitaoca do čitaoca. Vaš zadatak kao pisca je da im omogućite da pronađu informacije koje su najvažnije za njih i pređete na korišćenje tih informacija.

Nekoliko strategija se izdvaja kada su u pitanju najefikasniji načini sa kojima možete da doprete do online čitalaca, tj. da oni čitaju ono što pišete. Mnoga istraživanja su identifikovala ove strategije kao veoma efikasne u smislu širenja vaše poruke online čitaocima.

  • Pišite primamljive ali vrlo jasne naslove: Naslov je prva stvar koju će čitaoci videti. Od kvaliteta, primamljivosti naslova u velikoj meri zavisi koliko čitalaca će pročitati vaš članak. Naslov treba da bude jasno i da čitaocima na prvi pogled stvori ideju o tome šta može očekivati čitajući vaš članak.
  • Pišite aktivnim glasom: Efikasno online pisanje podrazumeva da se dotaknete same srži, najefikasniji način da to uradite jeste da koristite aktivan glas, što prirodno daje osećaj hitnosti vašem pisanju. Najlakši način da to uradite je da počnete svaku rečenicu sa subjektom, odmah nakon toga koristite snažan, glagol, a onda direktni objekt. Izbegavajte priloge: oni su znak da ste izabrali pogrešan glagol.
  • Način pisanja ne sme da zamara čitaoce: Dugački i gusti pasusi će oterati veliki broj online čitalaca. Pravite manje pasuse i adekvatan razmak između njih, i koristite nabrajanja kada je to prikladno. Koristite podebljanje teksta kada želite da naglasite određenje informacije a navodnike za citiranje, kako bi čitaoca uvukli dublje u članak.
  • Svaka rečenica teksta treba da ima smisla: Svaka rečenica treba da bude korak napred u priči. Ako neka rečenica ne sadrži određeni smisao, onda vam i nije potrebna. U rečenici je potrebno je izbegavati korištenje više fraza i veliki broj informacija kao i veliki broj zareza. Svaka rečenica treba da nosi određeni smisao i ideju ali ne i više ideja.

Ako svaka rečenica u vašem članku ima glavnu ideju i ne postoji rečenica bez nekog smisla, onda ste na pravom putu da napište kvalitetan članak koji će dopreti do čitalaca (više možete saznati u članku “5 savjeta za uspjeh u karijeri honorarnog pisaca”). Takođe, u vaš članak dužine između 800 i 1000 reči trebali bi uključiti još nekoliko stvari:

  • Tri podnaslova: Podnaslovi treba da budu podebljani, da budu u jednom redu, da dele vaš članak na određene celine i da organizuju informacije
  • Dva linka: Sa linkovima ćete ponuditi dodatne informacije čitaocima koji žele da saznaju mnogo više o određenoj temi, ali i vašem članku dati autentičnost i transparentnost o izvoru informacije bez potrebe da ulazite u neka duža objašnjenja.
  • Bar jedan grafički element: Fotografija, grafikon, video ili nešto drugo što bi na vizuelni način pomoglo čitaocima. Šta god da koristite, to mora da unapredi i obogati samu priču. Nema efekta stavljati neku sliku samo da bi je imali, potrudite se da onda bude od koristi čitaocu.

Treba reći da je rad od kuće kao honorarni pisac veoma popularan način online zarade. Pisanjem za druge ili pokretanjem vlastitog bloga možete ostvariti solidnu online zaradu ali da bi privukli čitaoce ili da bi bili prepoznatljivi čitaocima, potrebno je da vaše online pisanje bude efikasnu u smislu širenja poruke.