mobilne igre

Developeri mobilnih igara spadaju u lidere po pitanju razvoja aplikacija. Sa vrlo interesantnim i kreativnim rješenjima developeri mobilnih igara pomeraju granice po pitanju onoga što se sve sa uređajima može uraditi. Ipak, developeri mobilnih igara poput svih ostalih na ovom brzorastućem tržištu mobilnih aplikacija još uvijek traže najbolja rješenja za monetarizaciju svojih aplikacija.

Svi načini monetarizacije imaju svoje prednosti i mane. Besplatne igre (freemium) sa kupnjom unutar aplikacije (in-app) su model koji se oslanja na jedan mali dio korisnika. S druge strane, mobilno oglašavanje je nešto što će dati razultate samo velikim izdavačima i igrama koje dožive viralan uspjeh.

Monetizacija je definitivno najzahtjevnije pitanje sa kojim se suočava svaki developer mobilnih aplikacija.

Developeri mobilnih igara na nekoliko načina mogu da zarade novac. Ti načini se međusobno ne isključuju s obzirom da se različiti načini zarade mogu koristiti unutar jedne aplikacije. Do sada se definisalo nekoliko načina monetarizacije:

  • plaćene aplikacije,
  • kupnja unutar aplikacije
  • mobilno oglašavanje
  • sponzorstva

Generalno, većina korisnika ne želi da plaća aplikacije. Jedan broj korisnika će platiti za nekoliko igara ali će najveći broj koristiti besplatne (freemium) aplikacije. To je razlog zašto su se kupnja unutar aplikacija i mobilno oglašavanje istakli kao dva najvažnija načina monetarizacije mobilne aplikacije.

Strategija za monetizaciju aplikacije mora biti razvijena na samom početku jer će ona utjecati na sam proces razvoja i dizajna aplikacije. U kom dijelu igre će se pojaviti opcija za kupnju unutar aplikacije? Ako ćete koristite mobilne oglase treba voditi računa da li se boje oglasa uklapaju u dizajn igre?

Kada razmišljate o mobilnom oglašavanju ili kupovini unutar mobilne igre postoji niz faktora koje treba razmotriti, a analitika spada u one od izuzetne važnosti. Koje aktivnosti igrači svakodnevno poduzimaju? Kada ja najvjerojatnije da bi mogli kupiti virtualnu robu? S boljim razumijevanjem ponašanja korisnika razvojni programeri mogu kreirati odgovarajuću logiku unutar igre u cilju poboljšanja zarade.

Kada razmišljamo o oglašavanju treba znati da postoje različite vrste oglasa u mobilnim igrama. Postoje banner oglasi, inline video, bogate medijske interakcije i cutaways (kao u Zynga igri Words With Friends, kada se oglas pojavi nakon što napravite potez). Ovi oglasi mogu biti integrirani u mobilnu igru kroz izravno partnerstvo sa brandom ili stvaranjem mosta prema oglašivaču putem sustav za razmjenu oglasa u realnom vremenu kakav je Nexage. Nexage vjeruje da su mobilni oglasi najbolji način za ostvarenje prihoda od igrica za mobilne uređaje, navodeći da njihov sustav koristi polovica izdavača.

Generalno, može se izdvojiti četiri različita načina integriranja oglasa igrama.

  • Dovođenje prometa: Ovi oglasi su kreirani sa namjerom da igrače odvedu na stranicu branda, gdje će im biti ponuđena virtualna dobra koja mogu da koriste u igri.
  • Istraživanje: Ovi oglasi dovode do najdubljeg i najvećeg angažovanja igrača. U suštini, radi se o tome da se igrači navode da poduzimaju niz koraka unutar igre kako bi zaradili neke stvari.
  • Online prodavnica: U online prodavnici virtualnih dobara cijeli jedan odjeljak se može posvetiti određenom brandu.
  • Medijska integracija: Korisnici mogu gledati kratku video reklamu ili neku drugu vrstu medija kako bi im se otključao pristup virtualnom dobru.

Cilj mobilnog oglašivanja ne bi trebao biti isključivo samo što veći broj impresija već je potrebno da oglašivači zajedno sa developerima pronađu kreativne načine prikazivanja oglasa kako bi se povećala relevantnost u sklopu okruženja u kom se prikazuju. Velika stvar postiže se suradnjom developera i mobilnih oglašivača koja za cilj ima pikazivanje oglasa u sklopu određenog aspekta logike igre i dizajna.

Također, developeri čije igre nisu privukle veliki broj igrača neće željeti da se upuštaju u mobilno oglašavanje kao način monetarizacije jer je to dugotrajan i intenzivan proces koji podrazumjeva ne samu provedbu već i rješavanje određenih pitanja koja se tiču privatnosti, praćenja prikazivanja oglasa i analitiku, tako da se to u slučaju mobilnih igara sa manjim brojem igrača ne isplati. S druge strane, ako je vaša igra postala hit, svakako da onda nikako ne treba isključiti mobilno oglašavanje kao način monetarizacije.

Sve u svemu, cilj je napraviti mobilnu igru koja će uspjeti privući što veći broj korisnika koji bi se redovito igrali igru. Kvalitetno iskustvo igranja će dovesti do zarade jer će korisnici kupovati razna dobra unutar aplikacije a tolerirat će i prikazivanje oglasa.