windows8Kompanija Microsoft zvanično je potvrdila da će Windows 8 biti naziv sledeće verzije x86/64 izdanja operativnog sistema Windows koji će imati samo tri SKU: Windows 8, Windows 8 Pro i Windows RT (skraćenica za runtime).

Sva tri imaju iste osnovne funkcionalnosti tako da prosečan korisnik veoma teško može da primeti razliku među njima.

Windows 8 je osnovna verzija i zamjena je za prethodna “Home” izdanja. Ova osnovna verzija ima sve nadogradnje kao i ažurirane Task Manager i Windows Explorer, bolju podršku za više monitora, Sky Drive integraciju, poboljšanu energetsku efikasnost i ostalo.

Windows 8 Pro ima neke dodatke namenjenih tech entuzijastima i profesionalcima, kao što su pristup BitLocker i BitLocker To Go, Client Hyper-V, Group Policy kontrole, kao i sposobnost hostovanja preko Remote Desktop i boot iz VHD. Opet, ništa što će prosečan korisnik trebati, mada vredi pomenuti da je za Pro izdanje potrebna nadogradnja sa Windows 7 Ultimate i Profession.

Windows RT (takođe poznat kao Windows na ARM ili WOA) neće biti dostupan kao samostalni operativni sistem i budući da je uglavnom namenjen za Tablet-e, Microsoft je uradila neke mobilne dodatke. Pre svega, kompanija pominje optimizovane desktop verzije Office aplikacija, uključujući Word, Excel, PowerPoint i OneNote za ekrane osetljive na dodir. Tu je takođe i šifrovanje uređaja ali i nedostatak Windows Media Playera.

Osim ponude za potrošače tu je i Enterprise izdanje koje sadrži sve što nudi Windows 8 Pro sa dodatim karakteristikama za IT organizacije koje “omogućavaju upravljanje PC i raspoređivanje, naprednu bezbednost, virtuelizaciju, nova scenarija mobilnosti, i još mnogo toga.”

Kompanija Microsoft još uvek nije objavila zvanični cenovnik ali se pretpostavlja da će biti sličan prethodnom.

windows8editions