nokia_vertu

Kompanija Nokia pokušava na sve načine da se izvuče iz finansijskih problema. Prema poslednjim informacijama kompanija dogovara prodaju svog luksuznog mobilnog brenda Vertu, za oko 200 miliona evra. Nokia je angažovala Goldman Sachs i trenutno se pregovara oko prodaje brenda privatnoj investitorskoj grupaciji Permira.

Vertu telefoni se ručno izrađuju u Engleskoj. Kompanija postoji od 1998 godine i ima oko 600 zaposlenih.

Vertu telefoni izrađuju se od najfinijih materijala kao što su nerđajući čelik, ugljeničns vlakna i titanijum. Luksuz podrazumeva i egzotične kože (teleća koža, koža od noja, i aligatorska koža), i plemenite metale kao što su zlato i platina u kombinaciji sa rubinima i dijamantima. Kompaniji je potrebno 15 dana da izradi samo jedan safirno-kristalni ekran. Važno je naglasiti da Londonski Simfonijski Orkestar kreator svih tonova i zvona na Vertu telefonima

Većina Vertu telefona je zastarela, sa dizajnom sličan Blackberry od pre pet godina. Najskuplji Vertu telefon bio je Signature Cobra koji se pojavio 2006 godine i koji je koštao 310.000 dolara.

vertu-signature-cobra

Vertu je brend koji je u velikoj meri bio zanemaren tokom poslednjih godina, međutim prošle godine objavljen je touch-screen telefon Constellation, po ceni od 5.000 dolara i početkom ove godine pokrenuta je Dragon (Zmaj) serija telefona u znak proslave godine Zmaja.

vertu-dragonsvertu-constellation-alligator

Možda će neke iznenaditi, ali tehnologija nije ono što čini Vertu brend vrednim već sam naziv brenda koji je postao prepoznatljiv u krugovima bogatih, tako da je to nešto što se može veoma dobro iskoristiti na međunarodnom planu. Upravo je to ono što Permia želi, naima ova grupacija u svom portfoliju poseduje vrhunske kompanije kao što su Hugo Boss i Valentino. Prema nekim procenama godišnji prihod Vertu je između 200 miliona i 300 miliona evra.

Prodaja je potpuno logičan potez kompanje Nokia, koja je nedavno prijavila gubitak od 1,7 milijardi dolara u prvom kvartalu 2012 godine. Trenutno jedina svetla tačka nekadašnjeg giganta mobilne telefonije, Finske kompanije Nokia, jeste prodaja njenih modela Lumia pametnih telefona. Prema poslednjim podacima kompanija je prodala 2 miliona Lumia pametnih telefona u prvom kvartalu 2012 godine.

Osim prodaje samih Vertu telefona, Nokia prodaje i luksuzne usluge kao što su kućepazitelj, gradski vodiči za jetsettere i ekstra-specijalnu tehničku podršku koja obuhvata automatski backup podataka, kao i dve besplatne popravke godišnje.

Pogledajte neke od fantasti;nih Vertu telefona:

vertu-gold

vertu-constellation