rusia-internet

Rusija je najveće Internet tržište u Europi koje već godinama ima veoma snažan rast. Od Njemačke je u rujnu 2011 godine preuzela primat u smislu ukupnog broja Internet korisnika. Rusija je također i sjedište dvije najveće Internet kompanije u Europi, Yandex i Mail.ru Group.

Također, kompanije poput poput KupiVIP i Ostrovok skoro da su postale multi-milijarderske kompanije a isključivo su fokusirane na Rusko govorno područje. No, koliko je zaista veliko Rusko Internet tržište i da li još uvijek ima prostora za rast?

Istraživačka kompanija GP Bullhound navodi da je prema njenim podacima samo 47 posto Ruskog stanovništva online, ili oko 67 milijuna ljudi. Prošle godine, veliki broj novih Internet korisnika u Rusiji, oko 90 posto, dolazi izvan većih gradskih centara poput Moskve i St. Petersburga.

int

Rusko mobilno Internet tržište bez obzira na lošu infrastrukturu ima izuzetno veliki rast, među najvećima na svijetu, od 159 posto. Ako mislite da Rusi koriste samo obične (featured) telefone grdno se varate, penetracija pametnih telefona na Ruskom tržištu dosegla je 25 posto, što je usporedivo s velikim zapadnim tržištima poput Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

mob

Mobilna Internet penetracija trenutno je oko 20 posto i ubrzano raste. Prosječan broj mjesečnijh mobilnih korisnika gotovo je udvostručen u posljednje 3 godine, dok je broj Internet korisnika narastao za 50 posto,

navodi kompanija GP Bullhound.

Danas se osam posto online kupnje u Rusiji obavi putem mobilnih uređaja.

Također, Rusko tržište online oglašavanja još uvijek je u nastajanju, samo devet posto budžeta za oglašavanje se troši online. Poređenje radi, u Velikoj Britaniji to je oko 26 posto.

Ipak, potrošnja na Internet marketing raste brzo s obzirom da tradicionalne kompanije sve više okreću online i mobilnom oglašavanju u nastojanju da privuku ogromnu Internet publiku u Rusiji, a investicije u e-trgovine i online igre filtriraju se kroz opskrbni lanac.

Isto tako, oglašavanje u pretraživanju čini oko 53 posto ukupnog online oglašavanja u Rusiji. Yandex je lider na Ruskom tržištu oglašavanja u pretraživanju sa 61% dok Google ima oko 26 posto.

brow

Rusko e-commerce tržište također raste i to 16 posto na godišnjem nivou.

Društvenim umrežavanjem i dalje dominiraju domaći igrači poput vKontakte i Odnoklassniki, koji imaju dosta veliku stopu angažovanja korisnika. Facebook, koji je 2009 godine imao samo 2 posto udjela na Ruskom tržištu društvenog umrežavanja sada ima oko 20 posto.

dm