facebook app center

Facebook mjenja postojeće Apps i Games Dashboard sa novom App Center značajkom koja sortira Facebook aplikacije po kategoriji i glasovina korisnika.
App Center Facebook korisnicima donosi sve najbolje iOS aplikacije, Android aplikacije, Web aplikacije, mobilne web aplikacije, pa čak i desktop aplikacije. Facebook navodi da je cilj jda se konačno riješi problem pronalaska aplikacija.

Na Facebook App Center moći ćete pronaći besplatne ali i aplikacije koje se plaćaju. Najpopularnija društvena mreža na svijetu navodi da očekuje da će kupnja unutar aplikacija (in-app) za developere biti primarni model online zarade.

Treba naglasiti da je omogućavanje plaćenim aplikacijama budu dostupne na Facebook-u početak jedne vrlo zanimljive poslovne politike koja bi mogla biti jako profitabilna za developere ali i za Facebook.

Svaka aplikacije na Facebook App Center će se moći ocjenjivati a Facebook će također prikupljati podatke o tome koliko se često korisnici vraćaju na aplikaciju i koliko dugo ostaju na njoj. Kombiniranjem ovih podataka Facebook će određivati ukupnu kvalitetu aplikacija.

facebook app center mobile

Podaci vezani za korisnička ocjenjivanje aplikacija biće vidljiva developerima, koji će potom moći koristiti te informacije za podešavanje i usavršavanje svojih aplikacija.

facebook app center analitika

Od developera je juče zatraženo da na Facebook-u kreiraju stranicu sa detaljima, opisom i screenshotovima aplikacije, baš kao što to moraju da urade za Google Play ili iTunes App Store. Izrada ovakve stranice je uvjet da bi bili navedeni u App Center.

facebook app center aplikacija

Facebook naglašava da se on ne natječe izravno sa Apple-om ili Google-om. Facebook App Centar će slati web promet i na iOS i na Android platformu. Ako, na primjer, pregledavate Facebook App Centar na vašem Android-u i kliknete na link zombie igre, tada ćete biti odvedeni na njenu Google Play stranicu radi instalacije.
Facebook sa svojih 900 milijuna korisnika, postavljajući se kao neutralna platforma koja može distribuirati sve vrste aplikacija za sve uređaje može imati ogromne koristi i potencijalno veoma unosan posao.

Gledajući iz ugla developera, prirodno je vidjeti velike mogućnosti u integraciji sa Facebook-om. Možda će im to donijeti veći broj korisnika, možda će dobiti bolje podatke i na kraju, možda će vidjeti da su plaćene aplikacije na Facebook-u i Facebook Credits dobar put prema dobroj online zaradi. Treba reći da kada developeri zarađuju putem Facebook Credits, njihova zarada na Internetu biti umanjena za 30% kojih Facebook zadržava za sebe.

Facebook App Center će biti dostupan u narednih nekoliko tjedana, a ako ste developer i ako ste zainteresirani, možete pročitati mnogo više na Facebook Developers Blog.