facebook-mobile

Facebook korisnici provode sve više vremena na društvenoj mreži sa svojim mobilnim telefonima, a tu su prihodi i zarada daleko slabiji nego na desktop sajtu.

Prema istraživanju analitičke kompanije comScore, Facebook-ovi mobilni korisnici, oni koji koriste iOS, Android i BlackBerry OS, proveli su 441 minut mesečno na društvenoj mreži tokom meseca marta. Koliko je ovo mnogo govori podatak da su korisnici Facebook-ovog tradicionalnog desktop sajta proveli 391 minuta na društvenoj mreži u istom vremenskom periodu.

To je skoro sat vremena više svaki mesec, i vreme koje oglašivači žele.

Ovo istraživanje kompanije comScore pokazuju koliko će mobilno tržište biti važno za kontinuiran uspeh Facebook-a. U februaru, tokom podnošenja za IPO, osnivač i izvršni direktor Facebook-a Mark Zuckerberg priznao je da "ako korisnici budu sve više pristupati mobilnom sajtu kao zamenu za pristup preko personalnih računara, i ako Facebook ne bude u mogućnosti da uspešno sprovede strategiju ostvarivanja prihoda od svojih mobilnih korisnika, to će onda svakako uticati na naše finansijske rezultate i na sposobnost povećanja prihoda. "

Od tada, Facebook ne sedi skrštenih ruku, prošlog meseca najpopularnija društvena mreža na svetu kupila je mobilnu aplikaciju za delenje fotografija Instagram za neverovatnih milijardu dolara. Eksperti su ovaj potez Facebook-a ocenili kao pokušaj da se podupre mobilna strategija kompanije.

Analitičari se slažu da je ovo vreme koje korisnici provode na Facebook-u svakog meseca " izuzetno bitan faktor za oglašivače, kao i za prihod." Iako Facebook naglašava da ne prikazuje oglase svojim mobilnim korisnicima, ipak od marta ove godine u News Feed-u mobilnih korisnika mogu se pronaći “sponzorisane priče”, što eksperti ističu kao signal da će u skorije vreme Facebook početi da prikazuje prave oglase svojim mobilnim korisnicima.