kvalitet linka

Nekada je bilo da sajtovi koji linkuju na vaš sajt ne mogu da vam naude, ali onda je Google ažurirao svoj algoritam za pretragu i to promenio.
Nakon najnovijeg Google update-a algoritma pretrage, mnogi sajtovi i mnogi poslovni modeli koji su se oslanjali na prodaju linkova (50.000 linkova za 10 dolara) našli su se u problemu. Sajtovi koji su izgradili neprirodne povratne linkove (Backlinks) koristeći se strategijom agresivne upotrebe tačnog podudaranja anchor teksta, sada se doživljavaju od strane Google-a kao spam.

Ono što je potrebno sada jeste revizija povratnih linkova. Morate da sortirate svoje povratne linkove i identifikujete one koji su loši za vas. Ali, na koji način ustanoviti koji su loši linkovi?

Nekoliko alata nudi neke besplatne informacije o povratnim linkovima ali oni takođe zahtevaju da uplatite određeni novčani iznos za detaljnije informacije.

Sva tri ova alata će vam dati zaista detaljan i jasan pregled na vaše povratne linkove, pa čak i na distribuciju anchor teksta. Svaki alat ima svoj poseban način indeksiranja tako da mogu prijaviti različit broj povratnih linkova.

Ipak, najbolje ćete sami odrediti da li je vaš povratni link vredan ili ne tako što ćete pronaći svaku stranicu na kojoj se nalazi vaš link i utvrditi njen kvalitet.

Na lošem sajtu, loše pozicionirani i u lošem kontekstu

Ako primetite da se vaš link nalazi vam na nekom lošem sajtu sa gomilom lošeg sadržaja, to nije dobro. U velikom broju slučajeva znaci su suptilniji, kao na primer kada vaš link deli prostor sa linkovima koji nisu baš posebno vredni jer vode na neke spam sajtove ili ako se nalazi sa grupom linkova koji se prikazuju bez ikakvog reda i bez ikakve svrhe osim da vlasnik tog sajta na neki način zaradi od toga, to svakako nije sajt sa kojeg želite da šaljete bilo kakve poruke.

Znači, na vaš link utiču i linkovi sa kojima delite prostor ali i sam i to gde se taj prostor nalazi tj. gde je vaš link pozicioniran na stranici. Naravno, pozicioniranje linka na stranici nije ključni faktor ali svakako nije ni nebitan. Pa tako, link u sidebar-u može da bude Blog Roll, ili spisak preporučenih sajtova. Dakle, kontekst je taj koji može da napravi razliku. Footer i sidebars spadaju među najpopularnija mesta za plaćene linkove, a etikete poput “oglasi” ili “sponzorstvo” čine loše pozicioniranje na stranici još gorim.

Dakle, ako se vaš link na nekom sajtu nalazi na Sidebar ili Footer, to je onda loše, a ako se nalazi na nekoj listi koja je sastavljenja sa ciljem da se prikaže nešto loše, onda je to katastrofalno loše za vas.

Direktorijumi koje niko ne koristi

Svako ima neke direktorijume, kao što svako ima neki apendiks. Oni u stvari ništa ne čine za vas osim ukoliko ne postanu inficirani. Ako pokušavate da zaista procenite vrednost povratnih linkova svakako treba da objektivno pogledate u direktorijum. Da li vam je direktorijum poslao nekakav web promet u poslednjih 6 meseci? Svake one koji vam donose bilo kakav web promet treba da zadržite a svih ostalih treba da se rešite jer vam ne donose ništa dobro.

Previše anchor tekst-a

Vaš link ima ključnu reč kao anchor tekst, to je dobro! Ali, vi imate 500 linkova sa tačno tim anchor tekstom koji vode na vašu početnu stranicu sa samo 12 domena. To je jako loše.

Google će ovako nešto smatrati nesrazmernim i neprirodnim, tako da će to će biti penalizirano. Google ovo smatra pokušajem da se sa preteranom optimizacijom ključnih reči postigne mnogo bolje rangiranja na stranicama sa rezultatima pretrage.

Ako su vaši povratni linkovi stvarni, a ne rezultat preterane optimizacije, onda bi trebalo da postoji mnogo varijacija u anchor tekstu i stranicama sa kojih dobijate linkove.

Plaćene poruke

Ako imate linkove na nekom blogu trebalo bi da odvojite malo vremena i da pročitate nekoliko postova, šta vidite? Da li su ti postovi istinski pokušaj da se obezbedi zanimljiv i provokativan sadržaj koji ima za cilj da podstakne raspravu i određenu reakciju? Ili su ti postovi napisani s ciljem da se samo vrte oko nekih proizvoda i usluga tako da i nemaju baš neku posebnu vrednost u pretrazi?

Takođe, koliko često se taj blog ažurira? Da li na njemu postoje neki komentari koji se ne mogu okarakterisati kao spam već kao pravi korisnički komentar? Kada iskreno pogledati kvalitet sadržaja na blogu, prilično je lako reći da li je svrha postojanja tog bloga samo da se prodaju postovi i linkovi.

Mreže blogova

Trenutno su mreže blogova one koje su najviše pogođene najnovijim Google update-om. One su sigurno najviše izgubile po pitanju svog uticaja tako da linkovi na njima sasvim sigurno ne mogu biti ni od kakve koristi za vas već sasvim suprotno. To se naročito odnosi na one blogove na kojima se može pronaći veliki broj plaćenih postova.

Beskorisne stranice

Krajnji faktor koji određuje vrednost linka je svrha stranice. Dakle, kada otkrijete stranicu sa koje dolazi link, proverite da li je ona stvarna, da li je uređivački resurs, stranica sa linkovima ili stranica za generičku razmenu linkova? Ovo je itekako važno i čini veliku razliku u kvalitetu linka. Ne zato što je Google smislio neku vrstu sveznajućeg “algoritma za prepoznavanje namere”, već što će format stranice odrediti težinu linka. Ako se radi o stranici za generičku razmenu linkova, to je lože za vas, ovo je nešto što Google nikako ne voli.

Ako se linka koji vodi na vaš sajt nalazi na stranici koja iskreno pokušava da pruži određenu vrednost Internet-u, onda nemate razloga za brigu, ovaj vaš povratni link je dobar i koristan za vas. Ako vaš link okružuje sadržaj koji je pisan bez nekog posebnog stila i sa mnogo pravopisnih greška, onda treba malo da se zabrinete, ovaj link vam neće doneti neku veliku štetu ali ni korist.

Sve u svemu, ono što treba da uradite jeste da pogledate stranice na kojima se vaši linkovi nalaze i da se zapitajte: Da li je ova stranica koja iskreno teži kvalitetu? Ako jeste, ili čak ako niste sigurni ali bi mogla da bude, pružite joj šansu. S druge strane, ako to sigurno nije stranica koja teži kvalitetu, onda bez takvog povratnog linka sigurno možete. Bez njega ćete sigurno imati više koristi.