microsoft-drustvena-mreza-socl

Kompanija Microsoft i službeno je pokrenula “eksperimentalnu” društvenu mrežu pod nazivom So.cl, koja kombinira aspekte društvenog umrežavanja, pretraživanja i dijeljenje medija sa korisničkim sučeljem nalik na Google +.

So.cl (izgovara se “socijalni”) do sada je bio “eksperimentalni istraživački projekt” dostupan samo za studente koji studiraju na Sveučilištu u Washingtonu, Syracuse University i New York University. Iako se projekt još uvijek vodi ka eksperimentalni, ipak sada je on otvoren za svakoga tko želi da ga proba.

Da biste dobili pristup So.cl mreži, možete se prijaviti koristeći svoj Facebook ili Windows Live ID.

So.cl je eksperiment o otvorenom pretraživanju. To znači da će vaše pretraživanje na So.cl biti vidljivo drugim So.cl korisnicima, a također će biti dostupno i trećim osobama. So.cl neće automatski objaviti vaše komentare, pretraživanja ili Like na vaš Facebook stream osim ako ne odaberete ovu opciju. Također, mi ne obratite Facebook prijatelja, osim ako ih pozvati.

Nakon prijave primijetit ćete izgled sličan Google +, ali također i sa nekim idejama preuzetim od Facebook-a, Twitter-a i Pinterest-a.

Ostale So.cl korisnike možete slijediti ili po interesu kao što su hrana, umjetnost, ili filmovi. Tu je i “Bookmarklet” značajka koja dodaje “Share on So.cl” gumb na Bookmark Bar, tako da sadržaj možete podijeliti bilo gdje na Web-u s drugim So.cl korisnicima. Osim toga, So.cl izgled prilagođen je nedavno redizajniranom Bing-u koji sada korisnicima nudi mogućnost i društvenog pretraživanja. Gledajući “Everyone” feed, lako je vidjeti što svi So.cl korisnici traže i dijele sa ostalima.

No, nažalost, jedan od najvećih problema sa “društvenom pretragom” je da mi uvijek i ne želimo da svi ostali vide što to mi pretražujemo. Više o Microsoft društvenoj mreži So.cl možete pročitati na FAQ stranici sajta.

Što vi mislite o So.cl?