leap motion

Tehnologija kontrole pokreta koju je svojevremeno predstavio Nintendo Wii i koja je kasnije poboljšana sa Microsoft Kinect, sada je napravila još jedan vrlo veliki korak napred tako da industrija igara, hirurške operacije, arhitektura, inženjering i projektovanje možda više nikada neće biti isti kakve ih sada poznajemo.

Svako ko je želeo da pokazivanjem prsta učini nešto na svom računaru sada će sa Leap 3D sistemom kontrole pokreta, koji donosi startup Leap Motion, to i moći. Naime, mali aluminijumski uređaj koristi talase prstiju i gestove ruku za interakciju sa operativnim sistemom i računarskim programima.

Na prvi pogled Leap 3D sistem kontrole pokreta radi skoro isto kao i Microsoft Kinect, koji prevodi kretanje ruku na ekran. Međutim, Leap je navodno 200 puta precizniji od postojeće tehnologije a uz to je i mnogo jeftiniji, košta samo 70 dolara umesto 250 dolara koliko je potrebno izdvojiti za Microsoft-ov dodatak za Windows.

Sistem, koji obuhvata mali USB ulazni uređaj i sofisticiranu softversku platformu, stvara “trodimenzionalni interaktivni prostor” od četiri kubna metara koji prepoznaje veliki broj gestura. Ovo uključuje stvari kao što su skupljanje i širenje prstiju za uvećavanje i umanjivanje, upravljanje operativnim sistemom sa pokretom prsta, precizno crtanje, manipulacija kompleksnom 3D vizuelizacijom, pa čak i igranje igara.

Leap Motion ne otkriva mnogo detalja o hardveru, ali ističe da je za kvalitet rezolucije zaslužan softver. David Holz iz kompanije Leap Motion navodi da su uspeli da reše “niz velikih algoritamskih i matematičkih problema koji nisu do sada bili rešeni ili su smatrani nerešivim.”

Tehnologija može u realnom vremenu da prati 3D poziciju i orijentaciju pojedinih prstiju, kao i tankih predmeta poput olovki, sa fantastičnom tačnošću. Kompanija tvrdi da je Leap 3D sistem kontrole pokreta precizniji i da brže i bolje reaguje od ekrana osetljivih na dodir kao i od miša, a da je uz to pouzdan kao tastatura.