0

Zašto particionisati hard disk? Pa, ako želite da imate mogućnost pokretanja drugog operativnog sistema na svom računaru (dual-boot) uz podrazumevani Apple Mac OS, onda ćete morati da kreirate zaseban disk za podršku tom drugom operativnom sistemu.

Prilikom particionisanja (podele) internog (unutrašnjeg) hard diska, vi efikasno delite vaš hard diska na dva odvojena entiteta.

Može se reći da se o jednoj vrsti organizacionog trika koji pomaže da određene fajlove držite odvojene od drugih ili da određene zadatke obavljate na jednom delu diska dok bi drugi ostao netaknut.

Podela hard diska na ovakav način izuzetno je korisna a i prilično ju je jednostavno uraditi.

Kako formatirati hard disk na Mac računaru u potpunosti zavisi od toga da li formatirate interni ili eksterni hard disk i koja bi bila njegova namena. Ako se radi o unutrašnjem, da li je on particionisan i da li vi želite da ponovo formatirate ceo sistem?

Pre nego što počnete da istražujete po Disk Utility aplikaciji, morate znati koja će biti namena diska. Na primer, ako se radi o eksternom hard disk, da li planirate da ga koristite isključivo sa Mac računarima ili ćete ga koristiti i sa Windows računarima?

Svaki od njih ima svoj kompatibilni format, tako da ćete morati da pazite o tome koji ćete odabrali.

Format FAT 32 spada u najkompatibilnije formate diska što je i razlog zašto se najrasprostranjeniji na USB fleš diskovima. FAT 32 je kompatibilan i sa Mac i sa Windows računarima.

HFS + je prirodni format Mac OS fajl sistema dok je NTFS prirodni format Windows fajl sistema. Treba reći da će Apple Mac pročitati ono što se nalazi na NTFS formatiranom diskovu ali da na njega ne može da zapisuje.