phishing-1

Google je na svom blogu u utorak objavio neke nove detalje o tome kako se bori za sigurnost korisnika u borbi protiv zlonamernih programa i krađe online podataka korisnika. Google naglašava značaj svog Safe Browsing API-a koji koriste i Safari, Firefox i Chrome i nudi neke zanimljive detalje u vezi vrste napada koje beskrupulozni pojedinci koriste protiv neopreznih Web surfera.

Kompanija navodi da je tokom godina naučila jako mnogo o potrebi da se zaštite vlastiti serveri, korisnici, webmasteri i Internet provajderi.

Kompanija Google ističe da svakodnevno pronalazi u proseku 9.500 novih zlonamernih sajtova. Kompanija takođe dostavlja nekoliko miliona upozorenja dnevno preko Safe Browsing API, anti-malware i anti-phishing usluge, koju koriste Chrome, Safari i Firefox za upozoravanje svojih 600 miliona korisnika na zlonamerne sajtove. Google takođe dnevno dostavlja između 12 i 14 miliona upozorenja korisnicima preko svog pretraživača.

Google kroz svoje partnerstvo sa kompanijom StopBadware.org takođe upozorava i nekoliko hiljada webmastera dnevno u vezi sa inficiranim sajtovima.

2

Google navodi da su malware i phishing napadi porasli i što se tiče njihovog broja ali i njihove sofisticiranosti. Štetni sajtovi vrlo često imaju izuzetno kratak životni vek koji je manji od sat vremena a povremeno se pojavljuju i pod novim, nasumično generisanih nazivima domena u cilju izbegavanja detekcije.

Kreatori malwarea i prevara kojima se kradu podaci korisnika takođe sve više koriste sofisticiranije metode za bolje ciljanje korisnika među kojima je i “spear phishing”. Primer “spear phishing-a” je kada dobijete e-mail od neke kompanije ili što je još češće od banke, da putem linka u e-mailu odete na web sajt banke (koji je napravljen tako da izgleda isto kao i stvarni sajt) i ostavite svoje lične podatke (ime, prezime, broj računa, lozinka, itd.) koji su iz nekog razloga izgubljeni.

Phishing Map