app

Napravili ste mobilnu aplikaciju i sada se pitate kako sa njom da zaradite novac? Daćemo vam nekoliko korisnih saveta za monetarizaciju mobilne aplikacije.
Da bi zaradili novac od svoje aplikacije potrebni su vam kupci. Zarada od aplikacije veoma zavisi od broja korisnika koje imate. Što je veći broj korisnika to su veće mogućnosti za zaradu. U cilju postizanja što veće popularnosti mobilne aplikacije potrebno je da se angažujete u njenoj promociji na različitim platformama.

Takođe, treba razmisliti i o PR-u i plaćenom oglašavanju unutar aplikacija. Pokušajte na više kanale kako bi videli gde najbolje prolazite, i držite se prodavaca koji vam omogućavaju da platite na osnovu performansi metrike relevantne za vaše jedinstvene poslovne potrebe. Na primer, nemojte plaćati za klikove ako vam je zaista stalo samo do instalacija.

Upoznajte svoje kupce, nisu svi jednaki. Kupce možemo razlikovati i po životnom veku, neki će obaviti kupnju jednom i nikada više dok će se drugi vraćati po nove proizvode, nadogradnje i slično. Kupci koji će se vraćati svakako da su poželjniji sa aspekta zarade ali i jedna i duga kategorija su profitabilne.

Da li i koliko naplaćujete za svoju aplikaciju treba da se zasniva uglavnom na tome koliko su korisnici angažovani oko nje. Na primer, ako ljudi koriste vašu aplikaciju samo jednom ili samo nekoliko puta, onda korišćenje oglašavanja kao modela monetarizacije mobilne aplikacije i nema nekog smisla jer se korisnici neće često vraćati na vašu aplikaciju. U ovom slučaju više smisla ima da naplaćujete 99 centi, 3.99 dolara ili neki drugi iznos za preuzimanje ili nadogradnju aplikacije. Međutim, ako imate aplikaciju koja će se verovatno koristi više puta, takva je većina aplikacija, onda je besplatni model najbolji za vas. Takođe, free trial i freemium opcije su se takođe pokazale dobro kada je u pitanju privlaćenje korisnika na određenu uslugu. Sa besplatnom aplikacijom privući ćete korisnike te ćete tada imati mnogo veće šanse da oni potroše novac na vašu aplikaciju, bilo nadogradnjom, kupovinom unutar aplikacije i ostalo.

Mnogi developeri aplikacija vremenom se nađu u nedoumici da li da koriste oglašavanje ili virtuelnu valutu kako bi unovčili svoje besplatne aplikacije. Nema mesta nedoumici, ako imate mogućnost koristite i jedan i drugi način monetarizacije. Praksa je pokazala da je korišćenje oba načina izuzetno efikasno.

Kada je u pitanju izbor partnera za monetarizaciju aplikacije potrebno je da uradite malo istraživanje, izaberete nekoliko potencijalnih partnera i sve ih isprobate. Isprobajte nekoliko partnera dok ne pronađete onog ili one koje će biti najbolji za vas. Nemojte očekivati da će vaš partner uraditi sav posao. Niko bolje od vas ne poznaje vašu aplikaciju. Vi treba da razmislite o ključnim i prirodnim mestima za postavljanje oglasa, na primer na prelazu između nivoa i na kraju igre. Razmislite kada bi vaši korisnici mogli najbolje reagovati na oglase, i shodno tome na kom mestu bi se oni prikazali. Rezultat će biti bolje iskustvo za vaše korisnike ali i veći prihodi za vas.

Od apsolutne korisi je trošenje vremena i resursa na solidnu analitiku. Analitika će vam omogućiti da bolje razumete istinsku vrednost korisnika, modele korisničkih atribucija i modele monetarizacije vaše aplikacije.

Ako ste developer, verovatno da vam monetarizacija aplikacije predstavlja mnogo teži posao nego razvoj same aplikacije. Iz tog razloga ćemo predstaviti nekoliko alata koji će vam pomoći da povećate prihode od svoje aplikacije.

Pošto ste verovatno već upoznati sa Apple iAd i Google AdMob, odlučili smo da se fokusiramo na manje publikovane alata i rešenja koji mogu da vam pomognu u povećanju prihoda od aplikacije. Pored samih alata, veoma je važno da radite testiranje svega, od cena do lokalizacije.

Optimizacija ključnih reči sa Google Keyword Tool

Ne postoji nikakav izgovor zbog kog ne bi trebali da ne optimizujete ključne reči preko kojih će vaša aplikacija biti pronađen. Drugim rečima, morate da proverite da li vaš opis sadrži tačne reči koje će vaši korisnici verovatno koristiti u pretrazi.

Google Keyword Tool je alat za ključne reči koji većina koristi i svakako se može reći da se radi o najboljem besplatnom alatu za optimizaciju i istraživanje ključnih reči. Treba reći da je alat direktno vezan za Google AdWords tako da ćete trebati otvoriti nalog, koji je besplatan, za njegovo korišćenje.

google-keyword-tool

Optimizacija ključnih reči bi trebalo da bude zadatak koji će te ponavljati po potrebi jer svakako da nije dobro da jednom postavite ključne reči i onda ih nikada ne promenite. Konstantno trebate meriti, analizirati i menjati ključne reči, one nikada nisu savršene tako da je potrebno da ih osvežavate u određenom vremenskom periodu, npr. mesečno.

Za kratak rok ponudite aplikaciju besplatno ili po sniženoj ceni

Ponuditi aplikaciju besplatno svakako ne izgleda kao najlakši put do monetizacije, međutim to je zapravo sjajan način da se poveća vidljivost aplikacije koja bi trebalo da rezultira sa povećanjem zarade na duži vremenski period. Na primer, ako samo na jedan dan ponudite vašu aplikaciju besplatno, to bi moglo dovesti da bude izlistana u besplatnoj sekciji veoma popularne platforme za otkrivanje aplikacija kao što je AppsFire.

appsfire

Pored toga, to vam takođe može obezbediti pominjanje u nekim od mnogih drugih aplikacija i sajtova koji se bave mobilnim aplikacijama uz naglašavanje zanimljivih sniženja cena ili dobrih aplikacija koje su privremeno besplatne, kao što su Monster Free Apps,FreeAppAlert, iOS Junky, Free App A Day, AppsGoneFree i AppsFire’s own Deals app.

Korisnici konstantno traže dobre ponude tako da ako odlučite da besplatno ponudite svoju aplikaciju na neki vremenski period, to će vam sigurno obezbediti ogromnu količinu vidljivosti. Na ovaj način ne samo da ćete imati velike koristi u smislu sticanja korisnika, već i u smislu rangiranja vaše aplikacije.

Ipak, vredi napomenuti da to što ćete jednostavno ponuditi aplikaciju besplatno na neki kratak rok ne znači da ćete biti izlistani u ovim aplikacijama i sajtovima, vaša aplikacija mora biti već popularna. Na primer, AppsGoneFree izlistava samo aplikacije koje imaju prosečnu ocenu najmanje tri zvezdice.

To nas dovodi na sledeću tačku, kako biti siguran da će vaša aplikacija dobiti onu vrstu komentara i kritika koje će podstaći više korisnika da je preuzme?

Sa Apptentive do dobrih kritika

Apptentive je alat za prikupljanje povratnih informacija korisnika o vašoj aplikaciji. Na primer, možete da pitate svoje korisnike da li vole vaše aplikaciju a potom da ih zamolite da daju svoju kritiku s obzirom da su velike šanse da će ona biti pozitivna i da će vam pomoći u privlaćenju većeg broja korisnika.

apptentive

Apptentive nije samo koristan za dobijanje dobrih kritika. Na primer, možete pitati nezadovoljne klijente za više detalja o razlozima njihovog nezadovoljstva i probati resiti njihov problem. Drugim rečima, Apptentive se fokusira na zadovoljstvo kupaca, što je očigledno najbolji put ka zaradi.

Vredi napomenuti da je Apptentive jedini alat koji će vam pomoći da vaši korisnici ostanu angažovani nakon što instaliraju aplikaciju.

Appokee vam omogućava da šaljete i pratite obaveštenja korisnicima, dok Kiip donosi nagrade u stvarnom životu za virtuelna dostignuća, što svakako vašim korisnicima daje još jedan razlog da nastave da koristite vašu aplikaciju. Što se tiče AppsFire, dostupan je i SDK pod nazivom App Booster koji developerima treba da pomogne u poboljšanju zadržavanje putem obaveštenja. Tu su takođe i druge funkcije kao što su alat za promociju i analitiku.

Vungle omogućava da prikažite video trailer unutar aplikacije

Nema spora da je oglašavanje ključni element za monetarizaciju aplikacije. Sve je više i više alata koji vam pružaju relevantne i zabavne oglase. Jedan od njih je i Vungle koju vam omogućava da prikažete u svojoj aplikaciji video trailer za drugu aplikaciju u trajanju od 15 sekundi.

vungle

Da bi počeli sa prikazivanjem Vungle oglasa, sve što treba da uradite jeste da integrišete njegov SDK i odmah ćete početi da zarađujete. Vungle u stvari nudi lakoću upotrebe rešenja koje se u potpunosti fokusira na video trailer-e. Kao što primećujete, i sami možete koristiti Vungle za promociju vlastite aplikacije. U slučaju da ovo nije dovoljno privlačno developerima na dođu na ovu platformu, Vungle je nedavno najavio stvaranje developer fonda u visini od milion dolara.

Oglašavajte se u drugim aplikacijama sa AppCircle

Vungle je samo jedna od platformi koje vam omogućavaju da promovišete svoju aplikaciju u okviru drugih aplikacija, isto vam omogućava i AppCircle, razvijena od strane analitičke kompanije Flurry.

flurry aplikacija appcircle

AppCircle radi u oba smera tj. omogućava vam da zaradite novac od drugih aplikacija koje promovišete ili da reklamirate svoju aplikaciju. U stvari, AppCircle se deklariše unakrsna promotivna mreža a ne kao obična oglasna mreže.

Činjenica da dolazi iz analitičke kompanije nije slučajna. Naime, korišćenjem Flurry Analytics, kojim se meri na koji kako potrošači koriste veliki broj aplikacija na iPhone, Flurry AppCircle zatim preporučuje odgovarajuće aplikacije u okviru drugih aplikacija koje potrošači koriste.

Pronađite najbolju oglasnu mrežu sa MoPub

MoPub, alat za posredovanje između oglasnih mreža pomoći će vam da prelazite sa mreže na mrežu kako bi u svakom trenutku koristili onu najprofitabilniju. MoPub sebe opisuje kao platformu za upravljanje oglasima za mobilne aplikacije. Što je još važnije, oglasna medijacija je samo jedna od njegovih funkcionalnosti, među kojima su i druge vrste oglasa i biding kampanja u realnom vremenu preko MoPub Marketplace.

platforma mopub

Prodaja robe sa Tap2Print

Jeste li ikada razmišljali o tome da monetarizujete svoju aplikaciju tako što bi prodavali neke proizvode unutar nje? Možda vam ovu zvuči suviše komplikovano ali sa Tap2Print ovo je prilično jednostavno. Tap2Print developerima obezbeđuje SDK koji omogućava da podese prodavnicu putem koje bi prodavali proizvode, dok bi Tap2Print na sebe preuzeo kompletnu logistiku.

prodaja proizvoda sa tap2print

I dok konkurent Sincerely omogućava da se unutar aplikacija prodaju slike, Tap2Print nudi mnogo širi spektar proizvoda (šolje, magneti, posteri).

Što se tiče developera, oni će dobiti proviziju od svake prodaje, u nekim slučajevima prodaja proizvoda na ovakav način može u stvari biti svrha same aplikacije kao što je to slučaj sa aplikacijom CaseApp, koja je rezultat partnerstva između developera foto aplikacija Dropico Mobile i Tap2Print. Aplikacija vam omogućava da sami dizajnirate sopstvenu iPhone masku koja vam se potom dostavi na kucnu adresu, ovo je odličan primer onoga što Tap2Print omogućava.

Potpuna prodaja aplikacije na Apptopia

Platforma Apptopia je poput Flippa samo za aplikacije (kao što već možda znate, Flippa je tržište za web sajtove). Moglo bi se reći i da je Apptopia eBay za developere aplikacija, to je mesto gde oni putem aukcija mogu da prodaje svoje vlasništvo nad aplikacijom.

aukcijska prodaja aplikacije apptopia

Šta u stvari developeri prodaju na Apptopia? Oni prodaju korisnike svoje aplikacije, zaradu i izvorni Kod. Ako se pitate ko su kupci, pa mogu biti konkurenti koji kupovinom žele da se reše aplikacije slične njihovoj ili da steknu vašu tehnologiju ili možda neka velika korporacija želi da kupi neku postojeću publiku. Često je mnogo jeftinije kupiti gotovu aplikaciju nego je sam napraviti.

Koji je vaš način monetarizacije aplikacije? Svoja iskustva sa nama možete podeliti putem komentara.