bt

Kompanija koja stoji iza popularnog torrent softvera za skidanje, uTorrent, najavila je novi projekt pod nazivom BitTorrent Torque, skup alata koji se mogu pokrenuti iz HTML5 web preglednika kao što je Google Chrome, pretvarajući ih u središta za razmjenu datoteka.

Jedan od vodećih developera u kompaniji uTorrent, Patrick Williams, objašnjava da Torque radi tako što pruža JavaScript kuku za prilagođene BitTorrent backend.

Torque je JavaScript sučelje za prilagođeni torrent klijent koji web developerima otkriva svu snagu BitTorrent-a. Jednostavno rečeno, Torque omogućuje svima da koristi našu moćnu tehnologiju za stvaranje potpuno svježeg i novog iskustva za korisnike sa samo nekoliko linija koda,

priopćio je Patrick Williams.

Trenutno su dostupna dva proširenja (extensions), prvo (na slici ispod) je Paddle Over, koje integrira drag and drop prijenos datoteka putem društvenog umrežavanja i razmjene, kao i drugih računala. Drugo proširenje je OneClick koje je trenutno dostupno za Google Chrome, a koristi se za pretvorbu tipičnog torrent download-a u jednostavan download kako bi se upravljalo standardnim preuzimanjem unutar pretraživača.

b

Buduća Torque proširenja dodatno će pokazati potencijalne mogućnosti njegovog API-ja i na kraju osigurati video streaming, transcoding datoteka i antivirusna skeniranja, i ostalo. Projekt se nalazi u alpha fazi tako da je još uvjek moguće da određene funkcionalnosti nisu dostigle svoje najbolje performanse.

Torque je temeljan torrent klijent ali i jednostavno JavaScript sučelje dizajnirano kako bi tehnologiju učinili što pristupačnijom. Softver je još uvijek u povoju ali sa web aplikacijama dobiva veću funkcionalnost zbog CSS3, HTML5 i JavaScript koji čine da se brže razvija. Developeri sada imaju mogućnosti da kreiraju svoje web aplikacije koje bi se pokretala na više operativnih sustava, što im štedi resurse, vrijeme i novac.