1

Microsoft Office je svakako izuzetno popularan i korišćen paket kada je u pitanju softversko rešenje koje treba da vam olakša kancelarijske poslove poput pisanje teksta, pravljenje prezentacija, pravljenje tabelarnih prikaza i kalkulacija i ostalog. Ipak Microsoft Office nije jedino rešenje koje vam se nudi, u ovom članku prestavićemo vam nekoliko najpopularnijih alternativa

Kingsoft Office Suite Free 2012

Kingsoft Office Suite Free 2012 je dosta sličan mnogo popularnijem Microsoft Office. Ovaj besplatan paket obuhvata program za obradu teksta pod nazivom Writer uz Presentation i Spreadsheets koji vam omogućavaju upravljanje multimedijalnim prezentacijama, kao i zahtevima za analizu podataka. Pored uobičajenih funkcija kao što su provere pravopisa i brojača reči tu su još neke korisne funkcije kao što su Office to PDF Converter i alata za podešavanje paragrafa. Mobilna verzija softvera takođe je dostupna za Android uređaje.

kingsoft-office-suite-free

OpenOffice

OpenOfficeOpenOffice, dobro poznati besplatni softverski paket nudi opciju multi-jezičnosti u svom programu za obradu teksta koji se može koristiti i za kreiranje tabela, prezentacije, baze podataka, grafike i još mnogo toga.

obzirom da OpenOffice koristi međunarodni otvoreni standard formatiranja, možete očekivati da će čitati i pisati u datoteke iz nekih uobičajenih paketnih rešenja kao što je Microsoft Office.

LibreOffice

libreofficeLibreOffice još jedna je besplatna alternativa Microsoft Office paketu. Radi se o univerzalnom paketu koji radi na Windows, Mac OS X i GNU / Linux. Zreo i ‘personalizirajući’ alat koji dosta podseća na MS Office, dostupan na više jezika i sa svim potrebnim funkcijama. Calc je za analizu podataka, Impress za prezentacije, Draw za dijagrame i grafikone, Base za kreiranje baza podataka, Math za matematičke funkcije i Writer za obradu teksta. LibreOffice takođe sadrži i PDF kreator koji će vam sa sim ostalim funkcijama pružiti svu potrebnu fleksibilnosti.

Google Docs (Google Drive)

google_driveGoogle Docs sada je dio Google Drive. Radi se o Web usluzi koja vam omogućava da otpremate, menjate, delite i kreirate datoteke online. Novost koju je Google Drive donio jeste da možete da pristupate svojim datotekama gde god da se nalazite i sa bilo kog uređaja (Cloud).

Google Drive omogućava većem broju korisnika da čita i uređuje dokumente, radi na spreadsheets i još mnogo toga, i to istovremeno. Takođe, stranica na kojoj radite ažurira se u realnom vremenu, što znatno olakšava zajednički rad na nekom dokumentu.

Zoho

zohoZoho je još jedno softversko rešenje koje koristi Internet kao medij za delenje datoteka i fascikli, pa čak i njihovo čuvanje u Cloud-u, tako da im možete pristupite sa bilo kog mesta i uređaja.

Iako sa drugima možete da sarađujete na nekom projektu dok ste online, dokumenti, planovi, tabele, prezentacije i ostalo što napravite sa Zoho, možete sačuvati na lokalnom disku za offline pristup.

Čim se ponovo prijavite na svoj Zoho nalog, ovi fajlovi će se automatski ažurirati sa svim najnovijim promenama.

NeoOffice

neoofficeNeoOffice je alternativa MS Office paketu koja je namenjena da radi samo na Apple računarima. NeoOffice je posebno prilagožen potrebama svih Mac korisnika a važno je napomenuti da ima izuzetno stabilan Mac OS X kod.

Poboljšanja u brzini obrade, naglašavanje teksta, zaključavanje datoteka i plutajući alata su samo neke od mnogih karakteristika ovog paketa. Naravno, NeoOffice je takođe softverski paket koji možete preuzeti besplatno.