facebook-antivirus-png

U poslednje vreme, mnogi Facebook korisnici bili su žrtve malware-a prerušenog kao legitiman Facebook post ili aplikacija koja vas mami da kliknete na njega. Imajući u vidu rasprostranjenost ovakve pojave, Facebook je odlučio korisnicima ponuditi besplatne opcije, ako sumnjaju da postoji mogućnost da je njihov uređaj zaražen.

Ovo je poslednja u nizu aktivnosti sa kojima Facebook pokušava da se bori sa povećanjem broja malware-a. U aprilu je najveća društvena mreža pokrenula Anti-Virus Marketplace i napravila poboljšanja svog spoljnog sistema crne liste. Prošlog meseca su također napravljene promene i u mobilnom izveštavanju.

Ranije, ako bi posumnjali da možda imate malware instaliran na svom uređaju, to bi podrazumevalo da morate da pokrenete antivirus program na svom uređaju ili da čekate da Facebook identifikuje adekvatnu pretnju. Sa ovim novim updateom, dobiće te izbor besplatnih antivirus proizvoda za skeniranje i čišćenje vašeg sistema.

Da bi ovo postigao, Facebook se udružio sa Microsoft-om i McAfee kako bi korisnicima mogao da ponudi Security Essentials i proizvode za skeniranje i popravku.

Facebook navodi da se pri izboru McAfee opcije preuzima mali program na vaš Windows računar kako bi se izvršilo jednokratno skeniranje vašeg sistema u cilju otkrivanja malware-a. Ovo prema navodima duštvene mreže neće praviti smetnje vašem postojećem antivirusu ilinekom drugom bezbednosnom proizvodu. Nakon što skenira vaš sistem, biće vam ponuđene opcije da automatski ili ručno uklonite datoteke za koje se sumnja da su zlonamerne.

Facebook ističe da je Microsoft Security Essentials opcija, puni antivirus proizvod. Kada ga preuzmete i instalirate, on će dodati antivirus softver na vaš računaru koji će nastaviti da štiti vaš sistem.

Facebook nije jedini sajt koji nudi detekciju malwere-a. Prošle godine Google je objavio da možete da pokrenete skeniranje vašeg sistema ako sumnjate da je vaš uređaj zaražen malware-om.