twitter

Twitter sada broji više od 500 milijuna korisnika tako da se očekuje i da će i prihodi od oglašavanja znatno porasti. Twitter većinu svog novca zarađuje od oglašavanja, a prema analitičkoj kompaniji eMarketer, treba očekivati da će mikrobloging platforma ove godine od oglašavanja ostvariti prihod od 260 milijuna dolara.

Oglašavanje na Twitter-u razlikuje se od većine ostalih mogućnosti online oglašavanja koje možete pronaći na Web-u. Iako su i ovde prisutni standardni elementi online oglašavanja kao što su cijena po kliku, prikazivanje oglasa i društveno-medijski oglasi, ipak razlika je u tome što je sve to upakirano u maksimalnih 140 znakova.

Poput ostalih društvenih oglasa, oglašivači mogu formirati izravni odnos sa potrošačima, sa kojima mogu dijeliti svoje marketinške poruke. Oglasi su postali dio postupka otkrivanja na Twitter-u sa oglasima koji se pojavljuju u sadržaju i koji se integriraju u iskustvo korisnika. Oni su postali mnogo relevantniji jer se njihovo prikazivanje dijelom temelji na sličnosti računa sljedbenika.

Jedinstvena značajka Twitter oglasa je da korisnik može participirati sa oglasima na više razina. Na primjer, korisnici mogu kliknuti na linkove, @replay (odgovoriti) na oglasnu poruku, retweet da bi je podijelili sa svojim sljedbenicima, ili je favorite u svom javnom popisu. Sve ove socijalne opcije su nešto što online oglašavanje na Twitter-u razlikuje od online oglašavanje koje možete pronaći na nekim drugim mjestima.

Pitate se zašto se oglašavati na Twitter-u? Twitter oglasi su se najbolje pokazali za nekoliko zajedničkih marketinških ciljeva, uključujući:

  • Promocije – Najbolje kada se radi o događajima koji treba da se dogode veoma brzo. Twitter je tu fantastičan, za vrlo kratak vremenski rok vašu poruku može vidjeti veliki broj ljudi.
  • Širenje svijesti o brandu – Oglašivači imaju mogućnost da se predstave potencijalno novoj publici.
  • Sljedbenici – Oglašivači imaju mogućnost da plate kako bi određen broj sljedbenika vidjelo njihovu poruku, Pay-Per-Follow (plaćanje po sljedbeniku).

Twitter oglašivačima može da ponudi svoja tri proizvoda:

Promoted Account (promovirani račun) – Radi se o proizvodu koji je sadržan u Twitter-ovim rezultatima pretraživanja i unutar Who To Follow sekcije. Promoted Account se predložu korisnicima na temelju njihovih javnih popisa onih koje oni slijede. Kada oglašivač promiče račun, Twitter identificira račune koji su slični računu oglašivača. Twitter može preporučati Promoted Account oglašivača korisnicima koji slijede slične račune. Sličnost se određuje raznim faktorima, uključujući sljedbenike koji su zajednički tim računima.

promoted-account-promovirani-racuni

Promoted Tweets (promovirani tweets)- Pojavljuju se izravno u Timeline među tweetsima koji se ne plaćaju. Twitter redovito analizira stopu angažmana oglašivačkih tweetsa u cilju identificiranja pet koji privlače najviše angažmana te kako bi kreirao oglas koji bi se servirao korisnicima automatski. Iako kao oglašivač imate ograničeno upravljanje, ne možete vi izabrati tweet koji će se promovirati ali možete ukloniti one tweetse koje ne želite promovirati. Također, odgovori i retweets neće biti razmatrani za promociju.

promoted-trend-promovirani-trendovi

Promoted Trends (promovirani trendovi) – Istaknuti su tik uz korisnički Timeline na twitter.com, među organskim Twitter trendovima te su skrojeni za korisnike na temelju njihove lokacije i njihovih slijedbenika. Kod Promoted Trends, oglasi se pojavljuju na vrhu popisa trendi (popularnih) tema. Ovi oglasi se također pojavljuju na Twitter za iPhone, Twitter za Android i TweetDeck. Promoted Trends trenutno se nalaze u beta fazi sa malom selekcijom oglašivača.

Treba reći da ciljanje oglasa nije komplicirano jer Twitter-ov algoritam automatski odabire koji će se tweets promicati, promovirati, i koji korisnici će ih vidjeti. Geo-ciljanje na države i DMA razine je moguće, kao i na mobilne platforme.

Budžet i biding postavke na Twitter nisu ništa novo za online oglašavanje. Budžeti su postavljeni na nivou promoviranih proizvoda (oglasa).

Promoted Accounts oglasi se naplaćuju na temelju cijene po sljedbeniku (cost-per-follower) s tim da oglašivači plaćaju samo za sticanje novih sljedbenika. Neka preporučena cifra koju bi ponudili mogla bi biti 0,50 dolara a maksimalna 2,50 dolara. Promoted Tweets koristite model cijena po kliku (cost-per-click) i Twitter preporučuje minimalno 0,50 dolara a maksimalno 1,50 dolara.

Preporučena ponuda predložena je na temelju prosjeka koje nudi oglašivači na Twitteru.