aplikacija-ili-mobile-sajt

Mnoge kompanije su prilično neodlučne kada je u pitanju njihova mobilna strategija. Veliki broj njih ne znaju da li treba išta posebno da rade po tom pitanju. Naravno, neke kompanije nikada neće dobiti značajnu mobilnu upotrebu pa zato treba da se fokusiraju na svoje desktop sajtove i učine ih što funkcionalnijim za male ekrane.
S obzirom na sve veću ekspanziju mobilnih uređaja i njihovo korišćenja za pristup Web sadržaju, potrebno je da se i vi prilagodite novim očekivanjima koji imaju ti korisnici imaju kada posete vaš sajt. Ako vaš web sajt posjećuje pristojan broj korisnika mobilnih telefona (npr. 10%), onda je možda vreme da se zapitate: Da li treba da napravite mobilni sajt ili razvijete posebnu mobilnu aplikaciju za te korisnike?

Trenutna mobilna strategija.

Trenutna situacija je takva da se korisnici mobilnih uređaja više preferiraju upotrebu mobilnih aplikacija nego mobilnih sajtova. Razlog za to je jer je jedina ograničena optimizacija moguća tokom dizajniranja web sajta. Mobilne aplikacije mogu ciljati specifična ograničenja i mogućnosti svakog pojedinačnog uređaja mnogo bolje nego sajt koji se pokreće u pretraživaču. Superiornost aplikacija odnosi se za sve platforme uključujući i desktop računare. Međutim, desktop računari su toliko moćni da su Web-bazirane aplikacije dovoljne za mnoge zadatke.

Nasuprot tome, mobilni uređaji pružaju osiromašeno korisničko iskustvo: mali ekrani, sporo povezivanje, veći troškovi interakcije (posebno kada treba da ukucate tekst, ali i zbog nemogućnosti korisnika da kliknu dvaput ili hover) i manja preciznosti zbog korišćenja prstiju umjesto miša. Što je uređaj slabiji, važnija je optimizacija za njegove karakteristike.

Mobilne aplikacije takođe nude veću korist za dobavljače sadržaja jer im razne prodavnice aplikacija nude mogućnost mikroplaćanja što omogućava zaradu novca od korisnika, što je svakako mnogo teže da se postigne sa sajtom. 

Sve u svemu, trenutna mobilna strategija svakako bi trebala da bude razvoj mobilne aplikacije.

Mobilna strategija u budućnosti

U budućnosti, stvari će se promeniti u korist web sajta optimizovanog za mobilne uređaje. Prema predviđanjima eksperata, računari će u sledećoj dekadi postati 100 puta moćniji, što svakako ne znači da će i mobilni telefoni biti 100 puta brže od današnjih. Verovatno da će hardverski napredak kod mobilnih uređaja biti podeljen između brzine i drugim mobilnih prioriteta, a posebno se to odnosi na trajanje baterije. Dakle, budući telefon će verovatno biti 10 puta brže nego današnji ali će im biti znatno produženo trajanje baterije.

Takođe, troškovi mobilnih aplikacija će se povećati jer će biti više platformi za koje će se trebati praviti. U najmanju ruku, vaša mobilna aplikacija moraće da podržava Android, iOS, i Windows telefon. Štaviše, mnoge mobilne platformi će verovatno imati podelu na više podplatformi koje zahtevaju različite aplikacije za pristojno korisničko iskustvo. Apple iOS je već podeljen na iPad i iPhone aplikacije iako zvanično imaju isti operativni sistem. Za vas to znači dodatne troškove jer je potrebno napraviti dva veoma različita korisnička interfejsa.

Amazon je sa svojim Kindle Fire tabletom napravio fantastičan uspeh na tržištu. Amazon Kindle Fire pokreće prilagođeni Android OS što opet znači da vam je potrebna posebna aplikacija sa posebnim korisničkim interfejsom kako bi korisnicima koji dolaze na vaš sajt putem ovog izuzetno popularnog tableta mogli da pružite pristojnu upotrebljivost.

Pojavljivanjm novih kompanija i novih proizvoda na tržištu pametnih telefona i tableta, sasvim je realno očekivati još veću raznolikost korisničkih interfejsa u budućnosti. Ovo će sasvim sigurno rezultirati sa povećanjem troškova za sve one koji se budu oslanjali na mobilne aplikacije u svojoj mobilnoj strategiji.

Nasuprot tome, mobilni sajtovi će zadržati neke mogućnosti koje će biti primenjive na više različitih platformi tako da nećete morati praviti veliki broj različitih dizajnova. Vrhunski sajtovi će morati imati 3 mobilna dizajna koja bi bila namenjena korisnicima telefona, tableta srednje veličine (kao što je Kindle Fire), i velikim tabletima kao što je Apple iPad. Koristeći se idejom responsivnog dizajna imaće te mogućnost prilagođavanja svake od ovih verzija sajta na niz uređaja sa različitim veličinama ekrana i sposobnostima. Isti osnovni interfejs će jednako dobro raditi i na tabletu sa ekranom od 6.8 inča i na onom od 7.5 inča tableta.

Što je svakako još važnije, nove web tehnologije kao što je HTML 5 značajno će poboljšati mogućnosti mobilnih sajtova. Već sada se mogu videti mobilni sajtovi koji su veoma slični aplikacijama koje nude neke novinske kuće (Financial Times).

U slučaju Financial Times, razlog za korišćenje mobilnog sajta umesto aplikacije nije korisnički interfejs već se radi o čisto poslovnim razlozima. Mnogi izdavači ne žele da dele prihode sa vlasnicima App Store niti žele da im oni cenzurišu sadržaj. Izbegavanje moguće cenzure i želja da se zadrži kompletna zarada dobri su razlozi da se ostane u slobodnoj Internet zoni umesto u ograđenom prostoru koji regulišu vlasnici App Store. U budućnosti, mnogo bolji korisnički interfejsi i mnogo adaptivnija implementacija će biti dodatni razlozi u korist mobilnih sajtova.

U prilog mobilnoj strategiji baziranoj na mobilne sajtove ide u korist i bolja integracija sa Internetom. Svakako da je mnogo lakše za druge da se povežu sa sajtom nego da se integrišu sa aplikacijama trećih strana.

Identifikujte svoje potrebe

Svakako da je potrebno dobro razmisliti da li je bolje investirati u mobilni sajtu ili mobilnu aplikaciju. To je odluka koja će biti diktirana načinom povezivanja vaših posetilaca sa vašim sajtom i ona potencijalno može odrediti koliko dobro se vaše poslovanje takmiči sa konkurencijom na mobilnom tržištu. Stoga je neophodno pažljivo proceniti osnovanost okretanja mobilnim sajtovima ili aplikacijama kako bi doneli najbolju odluku po pitanju vaše mobilne strategije.

Pri odlučivanju u kom pravcu vaša mobilna strategija treba da se kreće korisno je proceniti mobilne potrebe, uzimajući u obzir sledeće:

  • Budžet – Kakav budžet imate na raspolaganju za početne investicije i stalna poboljšanja i održavanja? Gotovo je uvek isplativije kreiranje i održavanje mobilnog sajta nego mobilne aplikacije. To je zato što su mobilni sajtovi napravljeni korišćenjem HTML-a dok aplikacije moraju biti specijalno napisan za jednu ili više mobilnih platformi. Međutim, investicranje u mobilnu aplikaciju može biti isplativo ako postoje značajni prihodi koji dolaze od prodaje same aplikacije ili nekog drugog načina zarade od mobilne aplikacije.
  • Pristupačnost – Koje mobilne uređaje vaša ciljna grupa koristi? Ako vaša ciljna publika koristi niz mobilnih uređaja, uključujući iPhone, BlackBerry i Android, onda je kreiranje mobilnog sajta verovatno najbolji pristup. Ako smatrate da će ogromna većina vaših posetilaca koristiti iPad, onda svakako treba da napravite iPad aplikaciju.
  • Prihod – Kakvu korist će odabrano rešenje imati za vaše poslovanje (direktnu ili indirektnu)? Ako jednostavno želite da generišete lead-ove koji dolaze od korisnika mobilnih telefona, ili napravite e-commerce sajt, onda će vam sasvim dovoljan biti mobilni sajt. Međutim, ako nameravate da generišete prodaju direktno iz aplikacije, bilo preko kupovine, oglašavanja ili nadogradnje u okviru aplikacije, onda bi svakako trebali da napravite mobilnu aplikaciju i da je postavite na App Store. Prednosti korišćenja neke App Store svakako su ogromno tržište koje ona obezbeđuje ali i da ne morate da brinete o načinima plaćanja.
  • Dostava informacija – Na koji način želite dostavljati informacije vašoj ciljanoj publici? Vaši mobilni korisnici obično su u pokretu pa je stoga važno da vaše mobilno rešenje pomaže korisnicima u ostvarenju svojih ciljeva brzo i jednostavno. Razmislite o tome kako i odakle će se vaša publika pristupati sajtu. Preuzimanje neke aplikacije za recepte velike 50 MB dok kupuju u prodavnici i nije neko kvalitetno rešenje u poređenju sa mobilnim sajtom koji će korisnicima omogućiti da pronađu recept na sajtu i uz to im omogućiti da vide prodavnice gde mogu najeftinije kupiti potrebne sastojke.
  • Integracija – Da li mobilno rešenje treba da koristi neke specifične funkcionalnosti, na primer GPS? Mobilne aplikacije koriste sve mogućnosti telefona kao što su mobilni telefon i kamera, GPS i ostalo, dok su mobilni sajtovi ograničena na funkcije dostupne u okviru mobilnog pretraživača. Ako je za vaše mobilno rešenje potrebna informacija o geolokaciji korisnika onda je ovo svakako odlučujući faktor za korišćenje mobilne aplikacije. Foursquare je postigao ogroman uspeh sa funkcionalnošču da vas precizno identifikuje i locira pomoću GPS-a vašeg telefona.
  • Povezivanje – Da li je potrebna stalna Internet konekcija? Velika prednost mobilne aplikacije u odnosu na mobilni sajt je ta da ona može da radi offline i da može da memoriše veliku količinu podataka lokalno. Aplikacije mogu da rade offline i omogućavaju korisnicima da sinhronizuju ove podatke sa centralnim serverima kada je se konekcija uspostavi (npr. mobilne igre).

Analiza ovih faktora omogućava kompanijama da objektivno procene pogodnosti i potreba njihove ciljane publike.