novi_office_2013

Nakon brojnih glasina koje su se mogle čuti prošli tedan, kompanija Microsoft danas je predstavila novu verziju svog Office paketa. Svi programi koje poznajete godinama, Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher i ostali, sada su redizajnirani i imaju svjež i moderan izgled.

Office 2013 zadržava mnoge elemente iz prethodnih verzija programa ali također uvodi i nekoliko novosti među kojima je i podrška za ekrane osjetljive na dodir tako da oni koji koriste Windows 8 na tabletama, također mogu da ga koriste. Sučelje sa alatima koje je uvedeno sa Office 2007, još uvijek je prisutno, ali sa većim tekstom i načinom da ga lako minimizirate, ako ga želite sakriti.

"Ovo je najambicioznije izdanje Microsoft Office paketa do sada, priopćio je Steve Ballmer, izvršni direktor kompanije Microsoft. On je predstavio nove značajke uključujući i sposobnost “izravnih poruka” u programu Outlook i novi “presenter view” u PowerPointu koja vam omogućuje da vidite svoje bilješke tijekom prezentacije ali na način da se one ne vide na velikom zaslonu.

Novi Office uključuje i neke nove aplikacije uključujući i dvije velike Microsoft-ove akvizicije. Kompanija je integrirala i Skype i Yammer izravno u svoj novi paket. Skype, koji je servis za telefoniranje preko Interneta, doći će sa Office i ako ste se prijavili za Skype pomoću računala, dobit ćete 60 minuta besplatnog telefoniranja na mobilnu i fiksnu telefonsku mrežu u cijelom svijetu svaki mjesec. Privatna društvena mreža namjenjana poslovanjima Yammer, koju je Microsoft kupio prošlog mjeseca za 1,2 milijarde dolara, također će biti integrirana u novi Office.

Kada već spominjemo društvene mreže treba reći da je cijeli Office paket dobio društvenu dimenziju. Svaka Office aplikacija ima "People Card", koja vam omogućuje da vidite informacije o svojim kontaktima i koja donosi Activity Feed iz vašeg Facebook i LinkedIn računa.

Jedna od najvećih novina svakako je Cloud. Uz SkyDrive, Microsoft-ov online sustav za pohranu, korisnici sada mogu raspolagati svojim dokumentima sa bilo kojeg mjesta. Osim toga, sa novim roaming sposobnosti, kada ste prijavljeni u Office, postavke, uključujući i vaše nedavne datoteke ili template, biti će sinkronizirane sa svim vašim uređajima, uključujući laptope, tablete, pa čak i Windows Phone pametne telefone.

Za one koji ne žele kupiti Office izravno, Microsoft nudi pretplatnički modele koji omogućuju korištenje najboljih programe putem Cloud-a svima, od redovitih potrošača do poslovanja:

  • Office 365 Home Premium će uključivati ​​dodatnih 20 GB za pohranu u SkyDrive i 60 minuta Skype telefoniranja mjesečno.
  • Office 365 Small Business Premium namijenjen je malim poduzetnicima i ova usluga uključuje zajedničke kalendare, HD web konferenciju, web sajt alate i ostalo.
  • Office 365 ProPlus namijenjen je poslovnim korisnicima koji žele napredne poslovne sposobnosti i fleksibilnost za implementaciju i upravljanje u Cloud-u.

Novi Microsoft Office 2013 će biti uključen sa sustavom Windows RT, verzija sustava Windows za tablet uređaje u koje su ugrađeni ARM procesori. 

Microsoft je omogućio korisnicima da besplatno preuzmu Customer Preview verziju Office 2013 paketa kako bi isprobali njegove mogućnosti. Microsoft nije objavio kada će konačna verzija Office 2013 biti dostupna ali se očekuje da se to biti sa Windows 8, koji bi trebao da bude dostupan korisnicima u listopadu ove godine.