raspberry-pi

Raspberry Pi fondacija objavila je juče da će na njen popularni Linux računar od 35 dolara uskoro doći Google-ov mobili operativni sistem Android 4.0. 

Raspberry Pi fondacija osnovana je 2009 godine sa ciljem izgradnje jeftinih računara koji bi se mogli koristiti za podučavanje mladih studenata tehnikama računarskog programiranja. Raspberry Pi, računar koji košta 35 dolara otprilike je veličine špila karata (85,6 x 53.98 x 17 mm) a ima procesor Broadcom ARM11 na 700MHz i 256MB RAM-a. Sa ovom cenom i svojom veličinom, Raspberry Pi je izazvalo značajnu potražnju kada je lansiran početkom ove godine.

Pošto Raspberry Pi računar koristi ARM11 procesor umesto čipa baziranog na sveprisutnoj ARMv7 arhitekturi, softverska podrška donekle je ograničena pa tako ranije verzije popularne Ubuntu Linux distribucije nisu kompatibilne. Raspberry Pi sa SD kartice pokreće posebnu Linux verziju, Fedora, koja je prilagođena da radi na ovom računaru. Treba reći da se takođe radi na razvoju posebno optimizovane Debian verzije, nazvane Raspbian.

Android 4.0 mogao bi biti zadovoljavajuća opcija za veliki broj Raspberry Pi entuzijasta. Raspberry Pi fondacija navodi da Android trenutno ima podršku za hardverski ubrzanu grafiku i video reprodukciju, međutim neke funkcije još uvek nisu podržane a među njima su AudioFlinger i Android sistem zvuka.

Broadcom developer Naren Sankar objavio je YouTube video koji demonstrira rad Android-a 4.0 na Raspberry Pi računaru. Izgleda da radi relativno dobro, mada Android performanse i Raspberry Pi odziv očigledno i nisu tako dobre kao što bi bile na nekim jačim uređajima.